Nekada su naše bake i deke započinjale dan šoljicom kafe i čašicom domaće rakije ili likera. Likeri su oduvek bili okarakterisani kao "ženska" pića zbog svog slatkastog ukusa, a ovaj od kupine ima jako izraženu voćnu notu.
Lako se pravi, a ukoliko nemate domaću rakiju možete da iskoristite i votku. U oba slučaja dobićete idealnu gustinu i ukus, a najbolje se slaže sa nekoliko kockica leda tokom večernjih letnjih druženja.
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 1 kg šećera
- 1 l rakije
Priprema:
Kupine dobro operite, samo budite pažljivi jer su osetljive, pa vodite računa da ih ne zgnječite. Lagano ih prebacite u veliku teglu, najbolje da zapremina bude od 5 litara. Pospite ih šećerom, nalijte rakijom, pa sve dobro promešajte. Zatvorite pokolopac i još jednom sve protresite da bi se šećer dobro rastopio. Teglu stavite na sunčano mesto i ostavite je da tako stoji pet do šest nedelja. Povremeno protresite sadržaj tegle da se lepo ismešaju ukusi. Nakon što je odstajao, liker kroz gazu procedite u šerpu. Voće koje je ostalo u gazi zamotajte, pa pritisnite da se sav sok ocedi. Liker prelijte u staklene flaše sa poklopcem i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Najbolje bi bilo da liker ostavite neko vreme da "odleži", jer što duže stoji to je lepši.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom