Nekada su naše bake i deke započinjale dan šoljicom kafe i čašicom domaće rakije ili likera. Likeri su oduvek bili okarakterisani kao "ženska" pića zbog svog slatkastog ukusa, a ovaj od kupine ima jako izraženu voćnu notu.

Lako se pravi, a ukoliko nemate domaću rakiju možete da iskoristite i votku. U oba slučaja dobićete idealnu gustinu i ukus, a najbolje se slaže sa nekoliko kockica leda tokom večernjih letnjih druženja.

Sastojci:

  • 1 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 1 l rakije

Priprema:

Kupine dobro operite, samo budite pažljivi jer su osetljive, pa vodite računa da ih ne zgnječite. Lagano ih prebacite u veliku teglu, najbolje da zapremina bude od 5 litara. Pospite ih šećerom, nalijte rakijom, pa sve dobro promešajte. Zatvorite pokolopac i još jednom sve protresite da bi se šećer dobro rastopio. Teglu stavite na sunčano mesto i ostavite je da tako stoji pet do šest nedelja. Povremeno protresite sadržaj tegle da se lepo ismešaju ukusi. Nakon što je odstajao, liker kroz gazu procedite u šerpu. Voće koje je ostalo u gazi zamotajte, pa pritisnite da se sav sok ocedi. Liker prelijte u staklene flaše sa poklopcem i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Najbolje bi bilo da liker ostavite neko vreme da "odleži", jer što duže stoji to je lepši.