Sezona je malina koje su poznate po svom blagotvornom delovanju na naš organizam. Bogate su vitaminima C, B i A i najbolje je da se konzumiraju sveže, ali su nezaobilazan dodatak mnogim kolačima, a od njih može da se napravi zdav sok i liker koji je odličan za cikulaciju i krvnu sliku.
Odaberite sveže maline, zdrave i zrele, a vodite računa i odstranite one oštećene ili nezrele.
Sastojci:
- 1 kg malina
- 1 kg šećera
- 1 l domaće rakije
Priprema:
Maline pažljivo operite, pa ih dobro prosušite ubrusom, ali vodite računa da ih ne zgnječite. Nakon toga poređajte ih u teglu zapremine oko 3 litre, pospite ih šećerom, a onda sve zajedno zalijte sa rakijom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dvadesetak dana na toplom mestu, ali ne treba da stoji na direktnom suncu, kao što je to običaj sa ostalim likerima. Povremeno protresite teglu, da se šećer u potpunosti istopi. Nakon tog vremena voće procedite kroz gazu ili cedilju, a možete plodove da sačuvate za pripremu kolača i raznih poslastica. Gotov liker sipajte u staklene flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Može odmah da se konzumira, ali ukus će biti daleko bolji ako odstoji neko vreme.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus