Sezona je malina koje su poznate po svom blagotvornom delovanju na naš organizam. Bogate su vitaminima C, B i A  i najbolje je da se konzumiraju sveže, ali su nezaobilazan dodatak mnogim kolačima, a od njih može da se napravi zdav sok i liker koji je odličan za cikulaciju i krvnu sliku.

Odaberite sveže maline, zdrave i zrele, a vodite računa i odstranite one oštećene ili nezrele.

Sastojci:

  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 l domaće rakije

Priprema:

Maline pažljivo operite, pa ih dobro prosušite ubrusom, ali vodite računa da ih ne zgnječite. Nakon toga poređajte ih u teglu zapremine oko 3 litre, pospite ih šećerom, a onda sve zajedno zalijte sa rakijom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dvadesetak dana na toplom mestu, ali ne treba da stoji na direktnom suncu, kao što je to običaj sa ostalim likerima. Povremeno protresite teglu, da se šećer u potpunosti istopi. Nakon tog vremena voće procedite kroz gazu ili cedilju, a možete plodove da sačuvate za pripremu kolača i raznih poslastica. Gotov liker sipajte u staklene flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Može odmah da se konzumira, ali ukus će biti daleko bolji ako odstoji neko vreme.

Izvor: Stvar ukusa