Menta ili nana, koju najčešće vidimo u čaju ili koktelu, je biljka koja je izuzetno lekovita. Sjajna je i kada se od nje napravi aromatični liker, koji ima velike blagodeti za ogranizam, što su najbolje znale naše bake. Odličan je kao prva pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.
Liker od mente odličnog je ukusa i može da posluži kao idealan poklon kada idete nekome u goste, ako ga napravite u većim količinama.
Sastojci:
- 50 celih svežih listova mente
- korica jednog limuna
- 1 litra domaće rakije
- 1 kg šećera
- 1 l vode
Priprema:
Naberite listove mente i pazite da nemaju oštećenja. Odvojite listove od peteljki i dobro ih operite. Nakon pranja poslažite listove mente na krpu i ostavite ih da se u potpunosti osuše. Kad su listovi suvi, deo listova iscepkajte na sitno kako bi se odmah oslobodila aroma, a deo ostavite cele. Listove stavite u staklenu teglu što veće zapremine koja ima poklopac. Limun dobro operite, pa mu ogulite koru i stavite je preko listova. Sve prelijte rakijom, zatvorite i dobro protresite. Liker ostavite na hladnom i mračnom mestu 14 do 20 dana.
U veliki lonac stavite jednu litru vode i kilogram šećera. Zagrevajte na laganoj vatri sve vreme mešajući sirup, kako bi se šećer što pre otopio. Kad se šećer otopi ugasite ringlu i ostavite sirup da se polako hladi na sobnoj temperaturi. Kad je skroz ohlađen dodajte ga u teglu s mentom, rakijom i limunovom koricom. Ostavite da odstoji do 24 sata. Nakon toga pomoću gaze procedite liker u veliku posudu. Dobro izgnječite sve listiće mente da što bolje puste aromu. Ako je potrebno, još jednom procedite. Pomoću levka prelijte liker u staklene flaše i stavite ih na suvo i hladno mesto.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni sufle kao iz najboljeg restorana
Beskvasni hleb od heljde
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste