Menta ili nana, koju najčešće vidimo u čaju ili koktelu, je biljka koja je izuzetno lekovita. Sjajna je i kada se od nje napravi aromatični liker, koji ima velike blagodeti za ogranizam, što su najbolje znale naše bake. Odličan je kao prva pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Liker od mente odličnog je ukusa i može da posluži kao idealan poklon kada idete nekome u goste, ako ga napravite u većim količinama.

Sastojci:

  • 50 celih svežih listova mente
  • korica jednog limuna
  • 1 litra domaće rakije
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema:

Naberite listove mente i pazite da nemaju oštećenja. Odvojite listove od peteljki i dobro ih operite. Nakon pranja poslažite listove mente na krpu i ostavite ih da se u potpunosti osuše. Kad su listovi suvi, deo listova iscepkajte na sitno kako bi se odmah oslobodila aroma, a deo ostavite cele. Listove stavite u staklenu teglu što veće zapremine koja ima poklopac. Limun dobro operite, pa mu ogulite koru i stavite je preko listova. Sve prelijte rakijom, zatvorite i dobro protresite. Liker ostavite na hladnom i mračnom mestu 14 do 20 dana.

U veliki lonac stavite jednu litru vode i kilogram šećera. Zagrevajte na laganoj vatri sve vreme mešajući sirup, kako bi se šećer što pre otopio. Kad se šećer otopi ugasite ringlu i ostavite sirup da se polako hladi na sobnoj temperaturi. Kad je  skroz ohlađen dodajte ga u teglu s mentom, rakijom i limunovom koricom. Ostavite da odstoji do 24 sata. Nakon toga pomoću gaze procedite liker u veliku posudu. Dobro izgnječite sve listiće mente da što bolje puste aromu. Ako je potrebno, još jednom procedite. Pomoću levka prelijte liker u staklene flaše i stavite ih na suvo i hladno mesto.

Izvor: Stvar ukusa