Debata o poreklu humusa je stara - verovatno koliko i sam humus. Grci to vole da tvrde kao svoje, ali Arapi su jednako nepokolebljivi u svojim tvrdnjama. Istina je da niko ne zna sa sigurnošću. Međutim, na osnovu istorijskih informacija, humus verovatno potiče iz drevnog Egipta. Leblebija je bilo i ima u izobilju na Bliskom istoku i još uvek se često jede. U stvari, reč humus na arapskom znači leblebija. Istorijski dokumenti pokazuju da se jelo, veoma slično humusu koji jedemo danas, konzumiralo u Kairu u 13. veku.Ali to ne sprečava druge oblasti da i dalje traže humus kao svoj. Grci i Egipćani su bili trgovinski partneri vekovima, što može objasniti da su mnoge namirnice u grčkoj i arapskoj kuhinji slične, ako ne i identične. Bez obzira na poreklo mi predlažemo da napravite fantastičan humus koji možete da služite sa nan hlebom,ali takođe da ga dekorišete i pečenim pinjolama ili mesom. Nikad lepši namaz.
- Sastojci:
- 2 konzerve leblebija
- 1 čen belog luka
- 1 limun
- oko 300 g tahinija
- morska so
- maslinovo ulje
Priprema:
Leblebije ocedite, ali vodu sačuvajte. Stavite ih u blender, pa sipajte sok od 1/2 limuna, kao i rendani beli luk, tahini i prstohvat morske soli. Dodati vrlo malo vode od leblebija (50 ml) i izblendirati. Blendirati dok ne dobijete kremastu smesu, a ako je potrebno dodajte još malo vode, limunovog soka i soli. Obavezno probajte jer dodavanjem menjate ukus, pa ne želite da pogrešite. Gotov humus prelijte maslinovim ulje i ukrasite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus