Debata o poreklu humusa je stara - verovatno koliko i sam humus. Grci to vole da tvrde kao svoje, ali Arapi su jednako nepokolebljivi u svojim tvrdnjama. Istina je da niko ne zna sa sigurnošću. Međutim, na osnovu istorijskih informacija, humus verovatno potiče iz drevnog Egipta. Leblebija je bilo i ima u izobilju na Bliskom istoku i još uvek se često jede. U stvari, reč humus na arapskom znači leblebija. Istorijski dokumenti pokazuju da se jelo, veoma slično humusu koji jedemo danas, konzumiralo u Kairu u 13. veku.Ali to ne sprečava druge oblasti da i dalje traže humus kao svoj. Grci i Egipćani su bili trgovinski partneri vekovima, što može objasniti da su mnoge namirnice u grčkoj i arapskoj kuhinji slične, ako ne i identične. Bez obzira na poreklo mi predlažemo da napravite fantastičan humus koji možete da služite sa nan hlebom,ali takođe da ga dekorišete i pečenim pinjolama ili mesom. Nikad lepši namaz. 

  • Sastojci:
  • 2 konzerve leblebija
  • 1 čen belog luka
  • 1 limun
  • oko 300 g tahinija
  • morska so
  • maslinovo ulje

Priprema:
Leblebije ocedite, ali vodu sačuvajte. Stavite ih u blender, pa sipajte sok od 1/2 limuna, kao i rendani beli luk, tahini i prstohvat morske soli. Dodati vrlo malo vode od leblebija (50 ml) i izblendirati. Blendirati dok ne dobijete kremastu smesu, a ako je potrebno dodajte još malo vode, limunovog soka i soli. Obavezno probajte jer dodavanjem menjate ukus, pa ne želite da pogrešite. Gotov humus prelijte maslinovim ulje i ukrasite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE