Kroketise prave od krompira, pune nadevom po želji, a onda pohuju i prže. Mogu da se služe kao užina ili predjelo, a veruje se da su nastali u Francuskoj 1898. godine. Postali su popularni širom sveta, pa danas mogu da se nađu i u restoranima brze hrane. U originalu su se pravili od bešamel sosa, pire krompira i brašna, a danas sve češće mogu da se nađu kroketi bez čuvenog sosa. Takođe, jednako su ukusni i punjeni i prazni. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 700 g krompira
  • 150 g brašna
  • 40 g putera 
  • 2 žumanceta
  • Za poh: 
  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 200 g prezli

Priprema:
Krompir skuvajte, pa procedite i dodajte puter, pa napravite pire. Zatim dodajte žumanca i začine po želji, promešajte i sipajte brašno. Ako je potrebno dodajte još, testo treba malo da se lepi za ruke. Ruke pospite brašnom, pa uzimajte smesu i formirajte krokete. Zatim ih uvaljajte prvo u brašno, pa u umućena jaja, a onda i u prezle. Pržite u dobro zagrejanom ulju, pa vadite na ubrus da se ocede od viška ulja. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE