Sastojci:

  • 200 g pilećeg filea 
  • 400 g kuvane cvekle
  • 2 kuvane šargarepe
  • 4 kuvana jajeta
  • 150 g tvrdog sira
  • 2 čena belog luka
  • 1 struk zelenog luka
  • 50 g oraha
  • 200 g majoneza

Priprema:

Ova salata je pravi ukras svakog stola, idealna za svečane prilike ili kao bogat obrok za celu porodicu. Kombinacija piletine, šargarepe, bogate cvekle, orašastih plodova i kremastog majoneza čini je nezaobilaznim delikatesom. Iako jednostavna u pripremi, ova salata pruža neverovatno bogatstvo ukusa i tekstura.

✔ Ako želite da salata bude još bogatija, možete dodati malo kisele pavlake zajedno sa majonezom.
✔ Da bi salata bila lepša i sočnija, koristite domaće kuvano povrće, posebno cveklu, koja daje prelep vizuelni efekat.
✔ Orahe možete zameniti i sa drugim orašastim plodovima po želji, poput badema ili lešnika.

Kuvani pileći file isecite na male kockice. Kuvane šargarepe i cveklu oljuštite i narendajte na krupno rende. Jaja kuvajte 8 minuta, dok žumance ne postane čvrsto, a belance lepo skuvano. Potom, oljuštite i narendajte jaja.

Uzmite tanjir i na dno stavite sloj majoneza. Započnite sa rendanom šargarepom. Ravnomerno rasporedite šargarepu i malo je pritisnite, zatim premažite majonezom. Na šargarepu stavite iseckanu piletinu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ponovo premažite majonezom. Orahe sitno iseckajte nožem i ravnomerno rasporedite po piletini. Preko oraha stavite još sloj majoneza. Narendajte kuvana jaja i ravnomerno ih rasporedite kao sledeći sloj. Pokrijte majonezom i dobro izravnajte. Iseckajte mladi luk na sitno i stavite ga kao poslednji sloj pre nego što nanesete još jedan sloj majoneza.

Narendajte tvrdi sir na srednjem rende i ravnomerno ga rasporedite na vrh salate. Isečene ivice salate lagano utisnite, ali samu salatu nemojte pritiskati previše. Preko sira stavite još jedan sloj majoneza.

Na kraju, narendajte kuvanu cveklu na krupno rende i ravnomerno je rasporedite na vrhu salate. Cveklu prethodno ohladite u frižideru kako bi bila suva i ne bi puštala tečnost u salatu. Preko cvekle stavite 2 čena izgnječenog belog luka, ravnomerno rasporedite i sve izravnajte.

Ukrasite salatu sa listovima peršuna i cvetovima šargarepe, ukoliko želite dodatni vizuelni efekat. Pustite salatu da odstoji u frižideru barem 2-3 sata pre serviranja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za najjednostavniju i najlepšu salatu od cvekle Izvor: Recept za najjednostavniju i najlepšu salatu od cvekle