Ako volite da jedete paste, onda obavezno isprobajte recept za špagete sa patlidžanom.

Danas na svetu postoji milion recepata za paste,a sve je potokelo iz Italije. Oni su poznati kao narod koji dobro kuva i odlično kombinuje namirnice, pa su tako nastali recepti za neka od najčuvenijih jela, a špagete bolonjeze, karbonare... su samo neka od njih koja već decenijama osvajaju svet. Testenina je brza za pripremu i može da se pravi sa jednim ili više sastojaka, pa je zato praktična u svakom trenutku, a kako je u toku Uskršnji post mi predlažemo da napravite špagete sa patlidžanom u paradajz sosu kojem se dodaje i vino za bolji ukus.
- Sastojci:
- 800 g patlidžana
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 65 ml suvog belog vina
- 700 g paradajz sosa
- 65 ml vode
- 1 kašičica italijanskog začina ili origana
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 300 g posnih špageta
- Još:
- svež bosiljak
- parmezan (ako postite izbacite)
Priprema:
Isecite patlidžan, pa posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim ulje. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Okrenite patlidžan, a onda pecite još 5 minuta. Ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte ulje, pa prorpžite sitno seckani crni luk, pa kad malo omekša dodajte i mleveni beli luk. Malo pojačajte temperaturu i sipajte vino. Ostavite da se krčka dok ne ispari. Onda sipajte paradajz sos i vodu. Posolite i pobiberite, pa pospite origanom ili italijanskim začinom i tucanom paprikom. Promešajte i kuvajte još 5 minuta. Dok spremate sos stavite i testeninu da se skuva. U sos dodajte pečeni patlidžan i oceđene špagete. Lagano promešajte i ako želite ukrasite svežim bosiljkom i parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.