Danas na svetu postoji milion recepata za paste,a sve je potokelo iz Italije. Oni su poznati kao narod koji dobro kuva i odlično kombinuje namirnice, pa su tako nastali recepti za neka od najčuvenijih jela, a špagete bolonjeze, karbonare... su samo neka od njih koja već decenijama osvajaju svet. Testenina je brza za pripremu i može da se pravi sa jednim ili više sastojaka, pa je zato praktična u svakom trenutku, a kako je u toku Uskršnji post mi predlažemo da napravite špagete sa patlidžanom u paradajz sosu kojem se dodaje i vino za bolji ukus.

  • Sastojci:
  • 800 g patlidžana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Za sos:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 crnog luka
  • 65 ml suvog belog vina
  • 700 g paradajz sosa
  • 65 ml vode
  • 1 kašičica italijanskog začina ili origana
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • 300 g posnih špageta
  • Još:
  • svež bosiljak
  • parmezan (ako postite izbacite)

Priprema:
Isecite patlidžan, pa posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim ulje. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Okrenite patlidžan, a onda pecite još 5 minuta. Ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte ulje, pa prorpžite sitno seckani crni luk, pa kad malo omekša dodajte i mleveni beli luk. Malo pojačajte temperaturu i sipajte vino. Ostavite da se krčka dok ne ispari. Onda sipajte paradajz sos i vodu. Posolite i pobiberite, pa pospite origanom ili italijanskim začinom i tucanom paprikom. Promešajte i kuvajte još 5 minuta. Dok spremate sos stavite i testeninu da se skuva. U sos dodajte pečeni patlidžan i oceđene špagete. Lagano promešajte i ako želite ukrasite svežim bosiljkom i parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE