Danas na svetu postoji milion recepata za paste,a sve je potokelo iz Italije. Oni su poznati kao narod koji dobro kuva i odlično kombinuje namirnice, pa su tako nastali recepti za neka od najčuvenijih jela, a špagete bolonjeze, karbonare... su samo neka od njih koja već decenijama osvajaju svet. Testenina je brza za pripremu i može da se pravi sa jednim ili više sastojaka, pa je zato praktična u svakom trenutku, a kako je u toku Uskršnji post mi predlažemo da napravite špagete sa patlidžanom u paradajz sosu kojem se dodaje i vino za bolji ukus.
- Sastojci:
- 800 g patlidžana
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 65 ml suvog belog vina
- 700 g paradajz sosa
- 65 ml vode
- 1 kašičica italijanskog začina ili origana
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 300 g posnih špageta
- Još:
- svež bosiljak
- parmezan (ako postite izbacite)
Priprema:
Isecite patlidžan, pa posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim ulje. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Okrenite patlidžan, a onda pecite još 5 minuta. Ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte ulje, pa prorpžite sitno seckani crni luk, pa kad malo omekša dodajte i mleveni beli luk. Malo pojačajte temperaturu i sipajte vino. Ostavite da se krčka dok ne ispari. Onda sipajte paradajz sos i vodu. Posolite i pobiberite, pa pospite origanom ili italijanskim začinom i tucanom paprikom. Promešajte i kuvajte još 5 minuta. Dok spremate sos stavite i testeninu da se skuva. U sos dodajte pečeni patlidžan i oceđene špagete. Lagano promešajte i ako želite ukrasite svežim bosiljkom i parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan