Jedan od najpoznatijih italijanskih kuvara, Đenaro Kontaldo, na YouTube kanalu podelio je recept za jedne od najukusnijih kanelona sa mlevenim mesom. Iako se one tradicionalno spremaju sa rikotom i spanaćem, čuveni majostor za testetninu otkrio je kako da ih napunite omiljenim srpskim sastojcima, a to su mleveno meso i kobasica. U Italiji je ovo jelo popularinije od lazanja, a pročitajte i kako da spremite lažne kanelone. 

  • Sastojci: 
  • 1 crni luk 
  • 150 g svinjskog mlevenog mesa 
  • 150 g junećeg mlevenog mesa 
  • 100 g kobasice u komadu (može italijanska ili izletnička)
  • 4-5 listova svežeg bosiljka 
  • 250 g rikota sira 
  • 1 jaje 
  • 1 šaka prezli 
  • 1 pakovanje kanelona 
  • malo parmezana ili nekog drugog tvrdog sira 
  • Za paradajz sos:
  • 400 ml paradajz sosa 
  • 2 čena belog luka 
  • 1/2 crnog luka 
  • svež bosiljak 
  • 1 kašičica brašna

Priprema: 
Crni luk iseckajte, pa ga ispržite na zagrejanom maslinovom ulju (3-4 kašike). Zatim dodajte meso i pržite još 10 minuta, pa dodajte seckanu kobasicu, kao i seckani bosiljak. Kada meso bude gotovo sipajte ga u posudu, a kada se ohladi dodajte rikota sir. Sjedinite smesu, pa dodajte jaje i prezle. Lepo promešajte. U šerpi propržite cele čenove belog luka i polutku crnog. Sipajte paradajz sos i seckani bosiljak, kao i sušeni origano, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim izvadite luk (i crni i beli), pa dodajte brašno. Promešajte i nastavite da kuvate dok se malo ne zgusne. Sipajte kutlaču do dve u tepsiju i rasporedite. Smesu od mesa sipajte u kesu za zamrzivač i isecite deblju rupu, pa punite kanelone. Ređajte u tepsiju. Prelijte preostalim paradajz sosom, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, pa skinite foliju, pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 10 minuta.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE