Slane torte su postale popularne 1960-ih godina, a danas se određene smatraju i pravim klasicima. Smorgastarta je tradicionalna švedska sendvič-torta, koja se sastoji od četiri sloja hleba, a svaki se premazuje drugačijim i uksunim namazom.Ukrašava se se morskim plodovima, šunkom, kuvanim jajima... Ovaj specijalitet je ukras svake svečane trpeze, a u Švedskoj se obično služi uz vino ili šampanjac. Efektno predjelo jednostavno ćete napraviti i sami, a tajna je u kvalitetnim sastojcima. Može da se sprema od gotovo svega, a najpopularnija je s lososom, kozicama ili šunkom. Mi vam donosimo recept za raskošnu tradicionalnu sendvič-tortu s kozicama i lososom koju ćete pripremiti za samo sat i po.
- Sastojci:
- 24 kriške hleba bez kore
- 8 jaja 5 narezanih na kriške i 3 na četvrtine
- 3 avokada
- 300 g krem sira
- 150 g kisele pavlake
- korica 1 limuna
- Za namaz od lososa:
- 200 g dimljenog lososa
- 150 g kisele pavlake
- 3 kašičice rena
- 1 kašika seckanog vlašca
- korica i sok od 1 limuna
- Za namaz od kozica:
- 250 g kozica
- 100 g majoneza
- 100 g grčkog jogurta
- 1 kašika seckanog pešruna
- korica i sok od 1/2 limuna
- Za ukras:
- 3 jajeta
- losos
- kozice
- šunka
- sir
- salata
- paradajz
- krastavac
- rotkvice
- malo mirođije
Priprema:
U posudi pomešajte losos, pavlaku, ren, vlašac i rendanu koricu limuna, sipajte limunov sok i začine po ukusu. U drugoj posudi pomešajte koji koje ste prethodno obarili 5 minuta, pa dodajte majonez, grčki jogurt, peršun, kao i rendanu koru i sok od limuna. Promešajte. Uzmite veliku dasku, pa preko nje stavite pek papir. Poređaje 6 parčeta hleba, u 2 reda po 3 kriške, da formirate pravougaonik. Malo oklagijom pređite kako bi se hleb lepo zalepio. Premažite namazom od lososa. Preko poređajte još 6 parčeta hleba. Po vrhu rasporedite isečeni avokado i naseckana jaja koja ste prethodno skuvali, pa lagano začinite. Dodajte sledeći sloj hleba, pa premažite namazom od kozica. Poređajte poslednjih 6 kriški hleba i lagano sve pritisnite. Ohladite jedan sat u frižideru. Pomšajte krem sir, pavlaku i koricu limuna dok se ne sjedine. Premažite preko cele torte i stavite u frižider najmanje 2 sata, a najbolje preko noći. Ukrasite tortu po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem