Slane torte su postale popularne 1960-ih godina, a danas se određene smatraju i pravim klasicima. Smorgastarta je tradicionalna švedska sendvič-torta, koja se sastoji od četiri sloja hleba, a svaki se premazuje drugačijim i uksunim namazom.Ukrašava se se morskim plodovima, šunkom, kuvanim jajima... Ovaj specijalitet je ukras svake svečane trpeze, a u Švedskoj se obično služi uz vino ili šampanjac. Efektno predjelo jednostavno ćete napraviti i sami, a tajna je u kvalitetnim sastojcima. Može da se sprema od gotovo svega, a najpopularnija je s lososom, kozicama ili šunkom. Mi vam donosimo recept za raskošnu tradicionalnu sendvič-tortu s kozicama i lososom koju ćete pripremiti za samo sat i po.

  • Sastojci:
  • 24 kriške hleba bez kore 
  • 8 jaja 5 narezanih na kriške i 3 na četvrtine
  • 3 avokada
  • 300 g krem sira 
  • 150 g kisele pavlake 
  • korica 1 limuna
  • Za namaz od lososa:
  • 200 g dimljenog lososa 
  • 150 g kisele pavlake 
  • 3 kašičice rena 
  • 1 kašika seckanog vlašca
  • korica i sok od 1 limuna
  • Za namaz od kozica:
  • 250 g kozica
  • 100 g majoneza
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 kašika seckanog pešruna 
  • korica i sok od 1/2 limuna
  • Za ukras:
  • 3 jajeta
  • losos
  • kozice
  • šunka
  • sir
  • salata
  • paradajz 
  • krastavac
  • rotkvice
  • malo mirođije 

Priprema:
U posudi pomešajte losos, pavlaku, ren, vlašac i rendanu koricu limuna, sipajte limunov sok i začine po ukusu. U drugoj posudi pomešajte koji koje ste prethodno obarili 5 minuta, pa dodajte majonez, grčki jogurt, peršun, kao i rendanu koru i sok od limuna. Promešajte. Uzmite veliku dasku, pa preko nje stavite pek papir. Poređaje 6 parčeta hleba, u 2 reda po 3 kriške, da formirate pravougaonik. Malo oklagijom pređite kako bi se hleb lepo zalepio. Premažite namazom od lososa. Preko poređajte još 6 parčeta hleba. Po vrhu rasporedite isečeni avokado i naseckana jaja koja ste prethodno skuvali, pa lagano začinite. Dodajte sledeći sloj hleba, pa premažite namazom od kozica. Poređajte poslednjih 6 kriški hleba i lagano sve pritisnite. Ohladite jedan sat u frižideru. Pomšajte krem sir, pavlaku i koricu limuna dok se ne sjedine. Premažite preko cele torte i stavite u frižider najmanje 2 sata, a najbolje preko noći. Ukrasite tortu po želji. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE