Počinje sezona slava i vreme je da osmislite vaš jelovnik. Predjela su uvek najpopularnija i tu možete da iskažete vašu kreativnost, a slana torta će definitivno ulepšati svaku slavsku trpezu. Pored rolata, slanih kuglica, salata i ostalih đakonija, slana torta će uvek svakoga obradovati i među prvima će nestati sa stola. Predlažemo vam recept za izuzetno jednostavnu slanu tortu sa sirom, šunkom i slaninom. A za još bolji ukus premažite je bešamel sosom. 

  • Sastojci:
  • 1 pakovanje tost hleba 
  • 100 g šunke po želji 
  • 150 g slanine 
  • 200 g tvrdog sira 
  • 3 jajeta 
  • 150 ml mleka 
  • Za bešamel: 
  • 800 ml mleka
  • 70 g putera
  • 2 kašike brašna
  • so, biber

Priprema:

U kalup prečnika 18 cm stavite čašu u sredinu. Preko tost hleba pređite oklagijom i onda poređajte u kalup. Treba da obložite ivice i dno (pogledaj sliku). Zatim poređajte šunku, pa rendani sir i slaninu koju ste iseckali i propržili. Zatvorite tost hlebom i poređajte još jedan red šunke, sira i slanine. Na kraju zatvorite hlebom. Umutite jaja sa mlekom i prelijte preko, pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i premažite je bešamel sosom i pospite rendanim sirom, a zatim vratite u rernu na 180°C još 10 minuta. 

Za bešamel: Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.

Printscreen/YT/ Schmackhaft. TV Kako se ređa tost hleb

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE