Počinje sezona slava i vreme je da osmislite vaš jelovnik. Predjela su uvek najpopularnija i tu možete da iskažete vašu kreativnost, a slana torta će definitivno ulepšati svaku slavsku trpezu. Pored rolata, slanih kuglica, salata i ostalih đakonija, slana torta će uvek svakoga obradovati i među prvima će nestati sa stola. Predlažemo vam recept za izuzetno jednostavnu slanu tortu sa sirom, šunkom i slaninom. A za još bolji ukus premažite je bešamel sosom.
- Sastojci:
- 1 pakovanje tost hleba
- 100 g šunke po želji
- 150 g slanine
- 200 g tvrdog sira
- 3 jajeta
- 150 ml mleka
- Za bešamel:
- 800 ml mleka
- 70 g putera
- 2 kašike brašna
- so, biber
Priprema:
U kalup prečnika 18 cm stavite čašu u sredinu. Preko tost hleba pređite oklagijom i onda poređajte u kalup. Treba da obložite ivice i dno (pogledaj sliku). Zatim poređajte šunku, pa rendani sir i slaninu koju ste iseckali i propržili. Zatvorite tost hlebom i poređajte još jedan red šunke, sira i slanine. Na kraju zatvorite hlebom. Umutite jaja sa mlekom i prelijte preko, pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i premažite je bešamel sosom i pospite rendanim sirom, a zatim vratite u rernu na 180°C još 10 minuta.
Za bešamel: Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus