Počinje sezona slava i vreme je da osmislite vaš jelovnik. Predjela su uvek najpopularnija i tu možete da iskažete vašu kreativnost, a slana torta će definitivno ulepšati svaku slavsku trpezu. Pored rolata, slanih kuglica, salata i ostalih đakonija, slana torta će uvek svakoga obradovati i među prvima će nestati sa stola. Predlažemo vam recept za izuzetno jednostavnu slanu tortu sa sirom, šunkom i slaninom. A za još bolji ukus premažite je bešamel sosom. 

  • Sastojci:
  • 1 pakovanje tost hleba 
  • 100 g šunke po želji 
  • 150 g slanine 
  • 200 g tvrdog sira 
  • 3 jajeta 
  • 150 ml mleka 
  • Za bešamel: 
  • 800 ml mleka
  • 70 g putera
  • 2 kašike brašna
  • so, biber

Priprema:

U kalup prečnika 18 cm stavite čašu u sredinu. Preko tost hleba pređite oklagijom i onda poređajte u kalup. Treba da obložite ivice i dno (pogledaj sliku). Zatim poređajte šunku, pa rendani sir i slaninu koju ste iseckali i propržili. Zatvorite tost hlebom i poređajte još jedan red šunke, sira i slanine. Na kraju zatvorite hlebom. Umutite jaja sa mlekom i prelijte preko, pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i premažite je bešamel sosom i pospite rendanim sirom, a zatim vratite u rernu na 180°C još 10 minuta. 

Za bešamel: Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.

Kako se ređa tost hleb Foto: Printscreen/YT/ Schmackhaft. TV

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE