Slani rolati su vrsta predjela koja je nezaobilazna na svečanim i slavskim trpezama. Zgodni su jer ih možete napraviti i nekoliko dana ranije pa ih čuvati u frižideru do posluženja. Pored dekorativnog izgleda, sa punjenjem po želji veoma je i ukusan i među prvima nestane sa stola. Naša čitateljka Vesna, podelila je recept za slani rolat koji ona priprema u svečanim prilikama, pogledajte kako se pravi.
- Sastojci:
- Za rolat:
- 6 jajeta
- 180 ml jogurta
- 2 kašike ulja
- 6 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ajvara
- Za nadev:
- 300 g krem sira
- 200 g šunke
- 6 kiselih krastavčića
- 180 g kisele pavlake
Priprema:
Za koru: Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg. Zasebno umutiti žumanca, uliti jogurt, ulje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ajvar, posoliti i lagano umutiti mikserom. Umešati šam od belanaca i lagano izmešati špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili. Smesu uliti u pleh obložen pek paprom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Gotovu koru izvaditi iz rerne, uviti u pek papir na kome se pekla i obmotati navlaženom kuhunjskom kpom. Ostaviti da se dobro ohladi.
Za nadev: U dublju posudu staviti krem sir, dodati kiselu pavlaku, secknu šunku, seckane kisele krastavčiće i izmešati. Odviti koru, naneti nadev i ravnomerno rasporediti po kori. Zaviti rolat. Rolat uviti u alu-foliju i ostaviti u frižider da se stegne. Rolat seći na kolutove željene debljine, servirati i poslužti.
Recept poslala Vesna Pavlović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus