Ovo jelo od spanaća, leblebija i jaja potiče iz Sevilje, gde se obično služi kao predjelo ili užina. Kod nas se spanać pravi drugačije, a Španci u njega leblebije, pa se sve to krčka u ukusnom sosu od paradajza, a preko se dodaju jaja na oko. Ono što zaista daje ukus ovom jelu je slatka paprika i mleveni kim, a po želji možete da dodate i druge začine. Poslužite sa hrskavim hlebom i eto ideje za savršen obrok u bilo koje doba dana.

  • Sastojci:
  • 90 ml maslinovog ulja 
  • 1 crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog kima 
  • 4 paradajza
  • 440 g leblebija (iz konzerve)
  • 300 g spanaća 
  • 60 ml bujona od povrća 
  • 2 jajeta

Priprema:
Leblebije procedite, pa isperite hladnom vodom. U tiganj sipajte 30 ml maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani luk. Kada omekša začinite slatkom paprikom i mlevenim kimom, pa promešajte i dodajte mleveni beli luk. Paradajz izrendajte, pa posle minuta dva dodajte u tiganj. Smanjite temepraturu i dodajte opran spanać. Promešajte, pa dodajte i leblebije, kao i bujon od povrća. Ostavite par minuta na tihoj vatri. Za to vreme u drugom tiganju zagrejte 60 ml ulja, pa kada se zagreje sipajte jedno po jedno razbijeno jaje (kao da pravite jaje na oko). Ostavite 2-3 minuta, pa izvadite, a onda posolite i pobiberite. Sipajte smesu sa spanaćem u posudu i stavite jaja preko. Poslužite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE