Sastojci:
- 2 šolje zelenog sočiva
- 1 litar vode
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 jaje
- 1 šolja prezli
- 1 kašika brašna
- So, crni biber, crvena paprika, majčina dušica, kari, kumin – po ukusu
- Malo ulja za prženje
Priprema:
Ako mislite da ćevapi bez mesa ne mogu da budu sočni i puni ukusa – razmislite ponovo. Ova varijanta sa sočivom, lukom i začinima ima sve ono što volimo kod pravih ćevapa: miris, teksturu i prepoznatljiv ukus zbog kog se traži još.
Skuvajte sočivo u litru vode dok potpuno ne omekša (oko 20–25 minuta). Ocedite višak vode ako je ostalo. U tiganju propržite sitno seckan luk i beli luk na malo ulja, dok ne postanu staklasti. Pomešajte kuvano sočivo, prženi luk, jaje, prezlu, skrob i začine. Sve dobro izgnječite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Oblikujte ćevape rukama i ređajte na tanjir.
Pržite ih na malo ulja u tiganju, sa svih strana, dok ne porumene.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije