Sastojci:
- 100 g suvih pljosnatih rezanaca
- 200 g zelenog sočiva
- 100 g kuvane leblebije (po želji)
- 2 čena belog luka
- 200 g jogurta
- 2 kašike maslaca
- 100 g mlevenog goveđeg mesa
- 1 kašičica paprike u prahu
- 1 kašičica ljute tucane
- 1 kašičica suve nane
- 2 kašičice soli
- 1,5 litara vode
Priprema:
Turska supa od sočiva sa rezancima je ukusno i zasitno jelo koje savršeno kombinuje bogatstvo začina, zdravih sastojaka i kremasti jogurt. Ova supa je savršen obrok za hladne dane, bogat proteinima i vlaknima, a uz dodatak sosa od putera, dobija na punoći ukusa.
Operite sočivo i prebacite ga u veliki lonac, pa napunite vodom i posolite. Pustite da provri, a zatim ostavite da se krčka dok sočivo ne omekša, oko 15 minuta. Bacite ključalu vodu, a zatim napunite lonac sa 1,5 litara čiste vode. Zakuvajte vodu, a zatim dodajte kuvano sočivo i rezance. Začinite sa 2 kašičice soli, a po želji dodajte i 100 g kuvane leblebije. Pustite da se krčka 5–10 minuta dok se rezanci ne skuvaju, a zatim sklonite sa vatre. Isecite beli luk i pomešajte sa 200 g jogurta u činiji. Mešajte dok se dobro ne sjedini, pa postepeno dodajte mešavinu u supu, pazeći da se ne stvore grudvice. Pustite da se supa krčka na vrlo tihoj vatri još 5 minuta.
U malom tiganju istopite 2 kašike maslaca. Dodajte mleveno meso, promešajte i pržite dok se ne skuva. Dodajte 1 kašičicu paprike, 1 kašičicu suve nane i po želji 1 kašičicu pul bibera za malo toplote. Mešajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše, pa sklonite sa vatre. Sipajte polovinu ljutog sosa od putera u šerpu i promešajte da se sjedini. Ostatak sosa od putera iskoristite za ukrašavanje prilikom posluživanja.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.