Sastojci:

  • 225 g sušenog žutog graška
  • 1 srednji smeđi luk (sitno seckan)
  • 1 mali čen belog luka (zgnječen)
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • dodatno maslinovo ulje (po želji, za serviranje)

Priprema:

Grčka kuhinja je poznata po jednostavnim, ali intenzivnim ukusima koji dolaze iz svežih sastojaka i pažljivo odabranih začina. Jedan od takvih autentičnih recepata je fava, namaz od žutog graška koji potiče sa ostrva Santorini, gde se vekovima priprema kao hranljiv i ukusan deo obroka. Ovaj lagani, proteinski bogat pire često se poslužuje kao predjelo ili prilog uz masline i crni luk, a dodatak maslinovog ulja i limunovog soka mu daje prepoznatljiv mediteranski šmek. Jednostavan za pripremu, ovaj namaz je odličan izbor za sve koji vole laganu i zdravu ishranu inspirisanu grčkom gastronomijom.

Saveti:

- Za još kremastiju teksturu, smesu možete izblendati štapnim mikserom.

- Namaz postaje ukusniji kada odstoji, pa ga možete napraviti unapred i čuvati u frižideru do 3 dana.

- Odličan prilog uz prepečeni hleb, tortilje ili sveže povrće poput šargarepe i krastavca.

Pregledajte sušeni grašak i uklonite one koji su promenili boju. Isperite ga pod mlazom hladne vode. U većem loncu pomešajte grašak i seckani luk. Dodajte dovoljno vode da prekrije nekoliko centimetara iznad graška. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte 30–45 minuta, povremeno dodajući vodu ako je potrebno. Kada grašak postane mekan i kašast, ako je preostalo viška vode, ocedite ga.

U činiji umutite beli luk, limunov sok i maslinovo ulje dok se ne sjedine. Dodajte u kuvani grašak, posolite i pobiberite po ukusu, pa sve dobro izmešajte ili izgnječite viljuškom. Možete i izblendati štapnim mikserom. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se pravi najbolja grčka salata Izvor: Kako se pravi najbolja grčka salata