Belu čorbu možete da služite i leti i zimi, a njena priprema je zaista jednostavna. Meso možete da koristite po izboru, kao i povrće. Bela čorba se nekada često služila na slavama, ali danas je odlična zamena kada vam treba ručak koji sadrži hranljive materije.
Sastojci:
- 700 g bataka
- 1 veza zeleni (paškanat, šargarepa, peršun)
- 2 štapića celera
- 1 crni luk
- 2 šake crvenog sočiva
- 2-3 ravne kašike pirinča
- Za zapršku:
- 1 ravna kašičica brašna
- 1 čaša vode
- Još:
- 1 žumance
- 5 kašika pavlake za kuvanje
Recept za belu čorbu sa sočivom:
U šerpu stavite meso, posolite, pa prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Crni luk presecite na pola, pa ispecite na ringli. Kada bataci malo omekšaju dodajte luk, šargarepu i paškanat koji ste prethodno oljuštili. Kada i povrće omekša procedite supu. Isecite šargarepu i nju vratite u supu. Batacima možete da skinete kožu, a možete i samo da ih iseckate i vratite u supu. Dodajte pirinač, seckani celer i sočivo, pa promešajte. Ako je potrebno dolijte malo vode. Kuvajte supu sve dok i sočivo ne omekša, pa napravite zapršku. Pomešajte vodu i brašno, tako da nema grudvica, pa dodajte u supu i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Kuvajte još par minuta, pa isključite. Ostavite par minuta da se čorba prohladi, pa u nju dodajte žumance koje ste umutili sa slatkom pavlakom. Dobro promešajte. Čorba ne sme da bude vrela, jer žumance ne sme da se skuva.
Pročitajte i ovo: Bela čorba od povrća
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem