Turci su poznati po najlepšim pitama, a mi vam donosimo sjajan recept za domaću pitu sa sirom. Pravi se od domaćih kora koje se peku u tiganju, a onda kratko stavljaju u vodu. Ovako pripremljenu pitu sa sirom možete da služite i kao predjelo na svečanoj trpezi, ali i za doručak ili večeru. Sigurni smo da će vam svi tražiti recept. 

Sastojci:

  • Za kore:
  • 4 jajeta 
  • 3 šolje brašna 
  • 1/4 šolje vode sobne temperature
  • 1 kašičica soli
  • Za nadev: 
  • 300 g tvrdog ili belog sira 
  • 1 veza peršuna 
  • Još: 
  • 125 g putera

Turski recept za pitu sa sirom:

18:35
Korak 1

Napravite testo 

Umutite jaja koja ste posolili, pa sipajte vodu i brašno. Sve dobro sjedinite, pa podelite testo na 10 delova. Oblikujte loptice i pokrijte providnom folijom da se testo ne bi skorilo. 

18:37
Korak 2

Pecite kore 

Svaku lopticu tanko razvucite, pa dobijenu koru stavite u pleh premazan uljem. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Tako ispecite svih 7 kora. 

18:37
Korak 3

Napravite nadev 

Ako koristite beli sir izdrobite ga, a ako koristite tvrdi izrendajte ga. Zatim dodajte seckani peršun i začinte po želji i promešajte. 

18:42
Korak 4

Pravite pitu

Umočite koru u vodu, pa stavite u podmazan pleh. Premažite istopljenim puterom, pa stavite drugu koru. Opet premažite puterom, pa stavite treću koru. Preko pospite nadev od sira, pa poređajte i preostale kore. Naravno, svaku premažite puterom i umočite u vodu. 

18:44
Korak 5

Pecite pitu 

I poslednju koru premažite istopljenim puterom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/ butternutbakery Pita sa jabukama

(StvarUkusa/S.B.)