Rustična pita sa kobasicom, salamom i sirom je zaista bogat obrok, bilo za doručak ili branč. Uz kobasicu, salamu i sir, tu su i bebi spanać i luk. Vrlo raskošno jelo, koje je idealno za celu porodicu. Ukoliko volite pite i pice, možda ćete želeti da napravite i najlakši recept za pitu sa tikvicama. A evo i kako da napravite rustičnu pitu sa kobasicom, salamom i sirom.
Sastojci:
Za koru:
- 500 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli
- 125 g putera, hladanog, isečenog na kockice
- 3 velika jajeta, umućena
- 6 kašika ledene voda
Za fil:
- 1 kašika ulja
- 450 g kobasice, iseckane
- 3 čena belog luka, mlevena
- 370 g bebi spanaća
- 8 velikih jaja
- 450 g mladog sira
- 125 g iseckanog kačkavalja
- 60 g topljenog sira
- 113 g salame po izboru, iseckane
- So i biber po ukusu
- Belance, za premazivanje
Recept za rustičnu pitu sa kobasicom, salamom i sirom
Napravite testo
Za rustičnu pitu sa kobasicama, salamom i sirom u velikoj posudi umutite brašno i so. Dodajte puter i isecite ga u brašno, dok se ne formiraju komadići veličine graška. Dodajte jaja i mesite rukama da se sve sjedini, a zatim dodajte hladnu vodu po 1 kašiku dok se testo potpuno ne sjedini. Odsecite ⅓ testa. Oba dela testa oblikujte u diskove i umotajte u plastičnu foliju. Stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 1 sat.
Napravite fil
U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte kobasicu i pržite, lomeći meso drvenom kašikom, dok ne bude više ružičasto, 6 minuta. Dodajte beli luk i spanać i kuvajte dok spanać ne usahne, još 2 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomešajte jaja, mladi sir, kačkavalj, topljeni sir, salamu i ohlađenu mešavinu kobasica. Začinite solju i biberom.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 190° i podmažite tepsiju za pečenje. Na blago pobrašnjenoj površini, razvucite veći komad testa u krug. Prebacite u pripremljenu tepsiju, tako da testo pokrije ivice tepsije ili vatrostalne posude. Manji komad testa takođe razvaljajte u krug. Sipajte fil preko donje kore, pa preklopite sa manjom korom.
Pecite i servirajte
Isecite proreze u gornjoj kori za rustičnu pitu da para izlazi. Premažite vrh sa belancetom i pecite dok pica ne dobije zlatnu boju, 1 sat i 15 minuta. Ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim servirajte. Uživajte u rustičnoj piti sa kobasicom, salamom i sirom.
Pročitajte kako se pravi posna pita sa tikvicama i spanaćem, na grčki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom