Svinjsko pečenje je uvek prvi izbor za svečani ručak kada su u pitanju praznici i slave. Obično se domaćice ne usuđuju same da prave, pa se uglavnom naručuje gotovo u pečenjari. Međutim, recept u nastavku je toliko jednostavan da više nećete jesti kupovno jer ćete kod kuće napraviti savršeno sa hrskavom kožicom i sočnim i mekim mesom.
- Sastojci:
- 2 - 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
- so (sitna i krupna morska)
- voda
Priprema:
Uzeti komad mesa i nožem zarezati kožu na trake široke oko 1 cm. Posoliti sa svih strana meso, osim po strani gde je koža. Staviti u tepsiju tako da koža bude okrenuta ka dole. Uliti toliko vode u tepsiju da meso bude samo 1 cm u vodi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Zatim meso okrenuti da koža sada bude gore i posoliti je krupnom morskom solju. Ponovo dolijte vodu za 1 cm. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 90 min. proveravati s vremena na vreme da li ima vode i dodavati po potrebi. Zadnjih 10 minuna proverite da li je kožica hrskava, ako nije dovoljno, podignite tepsiju skroz gore do grejača. Meso izvaditi iz rerne i poslužiti.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom