Svinjsko pečenje je uvek prvi izbor za svečani ručak kada su u pitanju praznici i slave. Obično se domaćice ne usuđuju same da prave, pa se uglavnom naručuje gotovo u pečenjari. Međutim, recept u nastavku je toliko jednostavan da više nećete jesti kupovno jer ćete kod kuće napraviti savršeno sa hrskavom kožicom i sočnim i mekim mesom.

  • Sastojci:
  • 2 - 2,5 kg svinjskog mesa sa kožom
  • so (sitna i krupna morska)
  • voda

Priprema:

Uzeti komad mesa i nožem zarezati kožu na trake široke oko 1 cm. Posoliti sa svih strana meso, osim po strani gde je koža. Staviti u tepsiju tako da koža bude okrenuta ka dole. Uliti toliko vode u tepsiju da meso bude samo 1 cm u vodi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Zatim meso okrenuti da koža sada bude gore i posoliti je krupnom morskom solju. Ponovo dolijte vodu za 1 cm. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 90 min. proveravati s vremena na vreme da li ima vode i dodavati po potrebi. Zadnjih 10 minuna proverite da li je kožica hrskava, ako nije dovoljno, podignite tepsiju skroz gore do grejača. Meso izvaditi iz rerne i poslužiti.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE