Kolačići sa džemom i kokosom neodoljivo podsećaju na kupovne banini kolače. Domaćice su ih često pripremale same, jer su sastojci jeftini, i brzo se prave. Kolačići u ovom receptu su nežni, puterasti, hrskavi i slatki - jednostavno savršeni! Vi ih možete pripremiti za slavu i poslužiti na slatkom ovalu uz razne druge vrste sitnih kolača.

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 150 g maslaca
  • 125 g šećera u prahu
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike džema (kajsije, jagode, šipurak)
  • narendana limunova korica
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 400 g brašna
  • Za premaz:
  • 3 kašike džema
  • 2-3 kašike vode
  • oko 80 g kokosovog brašna
  • malo slatka od jagoda ili nekog drugog bobičastog voća

Priprema:

Umutiti žicom maslac omekšao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu, so i jaja da dobijete ujednačenu smesu. Dodajte 2-3 kašike džema, narendanu limunovu koricu, prašak za pecivo i postepeno brašno. Prvo mešajte žicom, a onda umesite rukama meko masno testo. Napravite kuglice željene veličine, malo spljoštite i ređajte u podmazan pleh ili na pek papir, sa razmakom jer će kolačići narasti. U sredini svakog kolačića napravite malo udubljenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Kada se kolačići kratko prohlade pripremite glazuru od džema: pomešajte 3 kašike džema sa 2-3 kašike vode (količina vode zavisi od gustine vašeg džema), dobro izmešajte i zagrejte. Svaki kolačić premažite džemom. Kolačić umočite u kokosovo brašno. U udubljenje svakog kolačića stavite jagodicu iz slatka ili bobicu nekog drugog voća (maline, kupine, višnje, borovnice). Ako nemate slatko možete staviti i malo nekog crvenog džema.

Recept poslala Slađana Petrović Simić

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE