Kolačići sa džemom i kokosom neodoljivo podsećaju na kupovne banini kolače. Domaćice su ih često pripremale same, jer su sastojci jeftini, i brzo se prave. Kolačići u ovom receptu su nežni, puterasti, hrskavi i slatki - jednostavno savršeni! Vi ih možete pripremiti za slavu i poslužiti na slatkom ovalu uz razne druge vrste sitnih kolača.
- Sastojci:
- Za testo:
- 150 g maslaca
- 125 g šećera u prahu
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 2-3 kašike džema (kajsije, jagode, šipurak)
- narendana limunova korica
- 1 kesica praška za pecivo
- 400 g brašna
- Za premaz:
- 3 kašike džema
- 2-3 kašike vode
- oko 80 g kokosovog brašna
- malo slatka od jagoda ili nekog drugog bobičastog voća
Priprema:
Umutiti žicom maslac omekšao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu, so i jaja da dobijete ujednačenu smesu. Dodajte 2-3 kašike džema, narendanu limunovu koricu, prašak za pecivo i postepeno brašno. Prvo mešajte žicom, a onda umesite rukama meko masno testo. Napravite kuglice željene veličine, malo spljoštite i ređajte u podmazan pleh ili na pek papir, sa razmakom jer će kolačići narasti. U sredini svakog kolačića napravite malo udubljenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Kada se kolačići kratko prohlade pripremite glazuru od džema: pomešajte 3 kašike džema sa 2-3 kašike vode (količina vode zavisi od gustine vašeg džema), dobro izmešajte i zagrejte. Svaki kolačić premažite džemom. Kolačić umočite u kokosovo brašno. U udubljenje svakog kolačića stavite jagodicu iz slatka ili bobicu nekog drugog voća (maline, kupine, višnje, borovnice). Ako nemate slatko možete staviti i malo nekog crvenog džema.
Recept poslala Slađana Petrović Simić
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem