Nema ništa lepše od domaćih bajadera na slavskom stolu. Savršen spoj mlevenog keksa, čokolade i oraha prosto nas mami da uzmemo još. One su odličan izbor sitnih kolača, ali ne morate da ih služite samo za slavu nego i kada vam se jede nešto slatko.

  • Sastojci:
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 9 kašika vode
  • 170 g maslaca
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • malo ulja

Priprema:

Vodu i šećer stavite u šerpu i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte maslac, sklonite s vatre i mešajte dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i keks a onda mešajte dok ne dobijete gušću smesu. Smesu podelite na dva dela. U jedan dodajte otopljenu čokoladu. Na poslužavnik stavite masni papir za pečenje i prebacite prvi deo mase (sa čokoladom) i rukama oblikujte pravougaonik, pa gornji deo i rubove poravnajte nožem. Na njega na isti način stavite drugi deo smese. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja i prelijte bajaderu. Bajaderu ostavite u frižideru da se stegne, a sutradan je iseckajte na kockice i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE