Vanilica je vrsta tradicionalnog sitnog kolača u Srbiji, često prisutan pri proslavama krsnih slava, Nove godine, Božića. Kolač je proglašen za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. Postoji bezbroj varijacija ovog recepta, ali u suštini svaki sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer. U skorije vreme se pojavila varijanta posnog kolača, gde se umesto masti koristi margarin i bez jaja.
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 g domaće svinjske masti
- 5 kašika šećera
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 2 vanilin šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 500 g brašna
- Za spajanje:
- džem od kajsije
- Za valjanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Ručnom žicom za mućenje razmutiti svinjsku mast, šećer i vanilin šećer. Dodati jaja, žumance, mlevene orahe i izmešati ručnom žicom za mućenje. Postepeno dodavati brašno i zamesiti testo. Testo staviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru da odstoji pola sata. Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,oklagijom razviti u krug i okruglom modlom ili rakijskom čašicom vaditi vanilice. Poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Peći na 180 stepeni 10-15 minuta (voditi računa da ne gore,da sačuvaju bledu boju).
Gotove vanilice izvaditiii rerne i ostaviti da se dobro ohlade. Spajati ih džemom, valjati u šećer u prahu, servirati i poslužiti.
Recept poslala Vesna Pavlović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem