Prvo napravite bešamel sos:

Sastojci:

  • 4 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 950 ml punomasnog mleka, zagrejano
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića

Recept za bešamel sos:

Počnite da pravite bešamel sos tako što ćete mleko zagrejati u posebnom loncu, a zatim ga ostavite sa strane. Zagrejte šerpu na jakoj vatri i istopite puter. Kada se rastopi, dodajte četiri kašike brašna i neprestano mutite da dobijete glatku pastu.

Nastavite da kuvate pastu minut ili dva. Polako sipajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da biste izbegli grudvice i održali glatku konzistenciju.

Pustite da se smesa lagano krčka na laganoj do srednjoj vatri, često mešajući. Sos će se postepeno zgušnjavati dok se kuva. Kada je kuvan, začinite bešamel solju i biberom po ukusu. Ako želite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića.

Kada sos dostigne željenu gustinu, sklonite ga sa vatre.

Trik da bešamel sos nema grudvice!

Ukoliko ide redosledom da ispržite prvo brašno, onda isključite ringlu pa postepeno sipajte mleko i onda ponovo uključite ringlu. Tako se neće stvoriti grudvice.

Sastojci za tikvice u bešamelu:

  • 4 tikvice srednje veličine, nasečene na kolutove
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • 240 g rendanog kačkavalja
  • 60 g rendanog parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • bešamel sos

Recept za tikvice u bešamel sosu:

Za tikvice zagrejte rernu na 190°C. Lagano posolite kriške tikvica, a zatim ih ostavite da malo odstoje da puste višak vlage. Osušite ih pre upotrebe.

Ulje zagrejte u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk i beli luk, dinstajte dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte bešamel sos i promešajte da se sjedini sa lukom i belim lukom. Zatim dodajte sir i dobro pomešajte sa sosom dok se ne istopi.

U podmazanoj tepsiji pravite slojeve tako što ćete naizmenično menjati kriške tikvica, pa preko slojeva povrća preliti mešavinu sira i bešamela i posipati još malo iseckanog kačkavalja. Pokrijte posudu za tepsiju folijom i pecite 30 do 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.

Poslednjih 10 minuta pečenja, otkrijte tepsiju da vrh dobije zlatno-braon boju. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pitu sa tikvicama i kačkavaljem gotovu za 1 sat.

Pročitajte kako se prave sočne lazanje sa tikvicama

BONUS VIDEO

Recept za jelo od tikvica i spanaća Izvor: Recept za jelo od tikvica i spanaća

StvarUkusa