Bez obzira da li ga pečete, pržite ili gnječite, postoji nekoliko ključnih koraka koji mogu napraviti ili pokvariti konačno jelo.

Neke sorte krompira su za neka jela prikladnija od drugih - na primer ako planirate da pečete, pržite, dinstate ili pravite pire odlučite se za krompir s niskim sadržajem vode i skrobom kao što je beli krompir.

Crveni krompir je pravi izbor ako pravite supu, gulaš ili čak salatu od krompira, jer ima visok sadržaj vode koji uz nizak nivo skroba pomaže da zadrži oblik kada se kuva.

Žuti mladi krompir može da se peče, pasira ili koristi u supama i salatama, zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi.

Pazite da kupujete kvalitetne komade bez posekotina, ožiljaka ili klica. Pored odabira prave vrste krompira, jednako je važno i kupovati kvalitetne. Krompir treba da bude čvrst, bez mekih delova, mrlja ili promena boje.

Bitno je čuvati ga na hladnom i mračnom mestu

Potrebno mu je tamno skladište da ne postane zelen, jer raste u mraku i najbolje ga je čuvati u sličnom okruženju. Sunčeva svetlost uzrokuje da krompir počne zeleniti. Boju dobija od hemikalije zvane solanin, koja može biti toksična. Međutim, ukoliko na njemu postoji samo nekoliko zelenih mrlja, verovatno se ne mora ceo odbaciti.

Takođe je najbolje da se čuva u hladnom okruženju. Izaberite mesto koje je hladno i mračno s dobrom ventilacijom, ali ne u frižideru. Na temperaturama frižidera skrob se počinje pretvarati u šećer, što može promeniti njegov ukus i uticati na to kako se "ponaša" u jelima.

Krompir bi trebalo iskoristiti u roku od jedne nedelje od kupovine. Kad se krompir čuva u idealnim uslovima može izdržati nekoliko sedmica, ako ne i duže. Ali najbolje je da ih iskoristite u roku od sedam dana. Ako ne možete iskoristiti sav krompir na vreme, može se čuvati i u zamrzivaču.

Saveti za pripremu

Najbolje je oprati krompir neposredno pre upotrebe, a kao i većinu povrća i krompir je najbolje ne prati i ispirati pre skladištenja, jer vlažna spoljna strana može podstaći kvarenje.

Oguljeni krompir stavite u hladnu vodu dok ne bude spreman za kuvanje kako biste sprečili da potamni. 

Takođe, zbog skroba potrebno mu je više soli od ostalog povrća. Zbog toga je jako važno soliti ih kad su vrući, bez obzira je li u pitanju pire, pečeni ili prženi.

Postoji trik kako dobiti savršeno hrskav pomfrit, a to je dvostruko prženje. Ovo je siguran način za dobijanje hrskave korice spolja, s mekanom unutrašnjošću.

Za savršeni pečeni krompir izbegavajte upotrebu aluminijumske folije. Još jedna tajna savršeno pečenog krompira je soda bikarbona. Da biste postigli najhrskaviju koricu na pečenom krompiru, pokušajte ga delimično prokuvati u šerpi vode s pola kašičice sode bikarbone pre nego što ga stavite u rernu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Stvar ukusa