Meso s krompirom iz rerne je klasik, a ukoliko tražite najbolji način da se arome međusobno prožmu, poslužite se sledećim kulinarskim trikovima.

Pravi krompir

Krompir s većim udelom skroba bolji je za pečenje, a onaj s manje skroba treba iskoristiti za kuvanje.

Kuvanje u hladnoj vodi

Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, ali razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Gordon Remzi  savetuje da ih najpre ogulite, prepolovite, pa stavite u hladnu vodu da se kuvaju nekih osam minuta.

Začini

Nakon kuvanja krompir ocedite. Ako želite da dodate začine poput čilija, soli i bibera, prelijte krompir uljem ili masnoćom. Ostavite ih pet minuta, dodajte u pleh, pa dodatno nauljite.

Vreme pečenja

Gordon nakon kuvanja krompir peče oko 45 minuta na 200°C. Heston Blumental peče ih na 180°C oko 20 minuta, ali ih i duže kuva (20 minuta). Obojica savetuju često okretanje. Želite li da budu hrskaviji, kuvajte ih pet minuta, pa pecite 20 minuta na 220°C.

Dodatna doza hrskavosti

Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašike kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume. Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200°C oko pola sata, pa promešajte i nastavite da pečete dok ne porumene.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr