Uz pomoć kuhinjskih namirnica lako ćete ukloniti neprijatne mirise i očistiti nered nastao tokom kuvanja.

Protiv mirisa tokom kuvanja

Kada pripremate jelo (posebno kada je u pitanju ručak ili večera, dinstanje luka, pečenje ribe i slično) držite vrata drugih soba zatvorenima. U kuhinji uključite aspirator i otvorite prozor.

Pre nego što uključite ringle dobro ih pregledajte (kao i rešetke plina). Ako na nekim ima ostataka hrane ili je kanulo ulje ružni mirisi će uništiti i sam početak pripreme jela. Obavezno ih dobro očistite i osušite pre uključivanja.

Tokom pripremanja jela najbolje bi bilo da odmah perete prljave sudove, uklanjate masnoću, pakujete ostatke hrane, brišete kuhinju.

Najbolje je da kuhinju dobro provetrite posle (ali i tokom) kuvanja. Pored toga, kada završite sa pripremom jela, obavezno sve posklopite, operite i očistite (ne zaboravite da iznesete smeće i neka vam frižider bude mirisan i čist).

Od velike pomoći mogu biti i ovi trikovi:

  • Tokom ili posle kuvanja na jednoj od ringli stavite da krčka u šerpi mešavina vode i sirćeta (pola-pola). Sirće će se osećati možda na početku, ali će ispariti, a upiće druge mirise.
  • U posudi možete krčakti i kore limuna i pomorandže (ili nekoliko kašika sode bikarbone pomešane sa vodom).
  • Upalite aromatične i mirisne sveće.
  • Držite u kuhinji u posudici kuglice vate natopljene ekstraktom vanile.

Prljave i smrdljive cevi

I iz odvoda u sudoperi mogu da dopiru neugodni mirisi. Očistite ih dobro nekim sredstvom za pročišćavanje odvoda i zalijte vrelom vodom (pazite se štetnog isparavanja). Cevi možete pročistiti na prirodan način kombinacijom sirćeta i sode bikarbone. Sipajte sodu u cevi, pa zalijte sirćetom. Odmah poklopite odvod krpom, jer će izaći pena zbog reakcije sode i sirćeta. Ostavite krpu pritisnutu teglicom – neka deluje bar 15-tak minuta.

Frižider

Važno je, naravno, da ga čistite redovno. Najbolje krpom koju ste umočili u rastvor vode i sirćeta. Frižider redovno “oslobađajte” namirnica kojima je istekao rok i trudite se da one koje šire jače mirise držite poklopljene u posudicama. Takođe, u frižideru za upijanje ružnih mirisa možete držati kuglice vate natopljene u ekstrakt vanile ili zrna kafe.

Kanta za smeće

Dno kante za smeće pospite slojem sode bikarbone – ona će upijati neugodne mirise. Slično deluje i mačiji pesak, ali kantu treba povremeno čistiti – najbolje sirćetom ili izbeljivačem kada treba da ubijete razne štetne bakterije.

Mašina za sudove

Povremeno mašinu za sudove operite bez sudova. Uključite da radi prazna, bez deterdženta. Takođe, postoje i posebni mirisi namenjeni za mašine za sudove, kako bi uvek bila mirisna i čista.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 
Izvor: lifepress magazin