Ovaj neizostavan pekarski proizvod sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica (Sacharomyces), za koje je karakteristično da se veoma brzo množe. Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje, i mora da se čuva na hladnom mestu. Sa druge strane, suvi kvasac ima strukturu praha, duži rok trajanja i može da se čuva na sobnoj temperaturi.
Kada koristite svež kvasac, izmrvite ga, pa ga dodajte suvim sastojcima ili ga prvo omekšajte u šolji tople mlake vode. Sveži kvasac je odličan u pecivima koja se dugo i sporo dižu, a uz to brze narasta od suvog kvasca.
Kada je u pitanju ukus, pojedinci tvrde da hleb ima bolji i slatkastiji ukus ukoliko je zamešen sa svežim kvascem, iako većina smatra da se ukus ne razlikuje.
Ukoliko ste i dalje u dilemi za koji kvasac da se odlučite, savetujemo da ekspremintišete, jer cilj kulinarstva i jeste stvaranje uvek drugačijih kombinacija.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom