Ovaj neizostavan pekarski proizvod sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica (Sacharomyces), za koje je karakteristično da se veoma brzo množe. Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje, i mora da se čuva na hladnom mestu. Sa druge strane, suvi kvasac ima strukturu praha, duži rok trajanja i može da se čuva na sobnoj temperaturi.
Kada koristite svež kvasac, izmrvite ga, pa ga dodajte suvim sastojcima ili ga prvo omekšajte u šolji tople mlake vode. Sveži kvasac je odličan u pecivima koja se dugo i sporo dižu, a uz to brze narasta od suvog kvasca.
Kada je u pitanju ukus, pojedinci tvrde da hleb ima bolji i slatkastiji ukus ukoliko je zamešen sa svežim kvascem, iako većina smatra da se ukus ne razlikuje.
Ukoliko ste i dalje u dilemi za koji kvasac da se odlučite, savetujemo da ekspremintišete, jer cilj kulinarstva i jeste stvaranje uvek drugačijih kombinacija.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus