Nema potrebe da se nervirate ako vam stolnjaci nisu besprekorno čisti i bez fleka.

Evo nekoliko saveta kako da uklonite najčešće mrlje sa stolnjaka.

Univerzalno sredstvo koje uklanja gotovo sve fleke bilo da su u pitanju krpe, stoljnjaki ili vaša garedroba je mešavina sastojaka koje imate već u kuhinji.

To su:

  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika limuntusa ili sirćeta
  • 1 kašika deterdženta za sudove
  • 2 dcl tople vode

Na mesto gde je fleka nanesite ovaj rastvor i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga istrljajte fleku i ponovite postupak.

Prosuto crveno vino obično izaziva šok, ta fleka stvarno strašno deluje na belom stolnjaku, u trenutku kao da se nikada neće skinuti i kao da ćemo stolnjak morati da bacimo.

Sigurno već znate da se fleke od crvenog vina, naravno, ako odmah reagujete, odlično skidaju belim vinom. Samo ga prospite preko fleke i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate tog trentka belo vino, toplo mleko ima isti efekat.  A ako se desi da nemate ni mleko, ukvasite isflekano mesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite malo da odstoji i isperite sapunom i vodom.

Prosuto belo vino ostavlja žute fleke, rešićete ih se samo vodom, važno je samo da odmah reagujete.

Masne fleke ćete očistiti tako što ćete zamašćena mesta natopiti alkoholom a zatim stolnjak oprati onako kako ga inače perete, obično u mašini. U slučaju da nemate alkohol, koristite belo sirće. Ako ni sirće nemate, pospite fleku brašnom, ono će upiti višak masnoće. Ostavite da odstoji a zatim iščetkajte i operite. Isto kao i brašno deluje krompir, presecite ga na pola, natrljajte na isflekano mesto i ostavite da se osuši. Krompirov skrob će upiti višak masnoće.

Mrlje od čokolade možete skinti tako što ćete pomešati žumance i glicerin. Ostavite da odstoji a zatim isperite topom vodom. Ako nemate glicerin ni jaja tog trenutka, prva pomoć je da na fleku pustite jak mlaz vrele vode.

Mrlje od voska skidaju se pomoću salvete i pegle, i ovo sigurno znate, zagrejte peglu, stavite papir na mesto gde je kapao vosak i „peglajte“ isflekano mesto sve dok se vosak potpuno ne rastopi i prenese na papir. Posle voska ostaju masne fleke, pospite ih brašnom ostavite da upije masnoću, očetkajte i operite.

Mrlje od kafe ili čaja odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno da odmah reagujete. Operite ih toplom vodom, a zatim deterdžentom za sudove i fleke će odmah nestati.

Fleke od voća ćete najbolje skinuti ako isflekano mesto natapkate glicerinom. Fleke od crvenog voća, jagoda, borovnica, rizbizli, višnji, skidaju se sokom od limuna ili kiselim mlekom. Možete probati i sa hidrogenom, nakon toga samo isperite vodom.

Mrlje od spanaća ostavljaju ružnu zelenu boju, skidaju se sirovim krompirom. Nakon toga isflekano mesto operite sapunom i vodom. Mrlje od paradajza skinućete samo topolom vodom i sapunom. Topla voda i sapun su efikasni za skidanje mrlja i kada je drugo povrće u pitanju.

Osim ovog postoje još mnogo načina za uklanjanje najtvrdokornijih fleka. Neke od njih pogledajte u videu ispod.

https://youtu.be/n-dVkNf9c7A

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tetka.rs