Otkrijte kako treba čuvati svakodnevne namirnice da biste im produžili vek trajanja.
1. Hleb
Na sobnoj temperaturi hleb može izdržati čak do 4 dana, dok će se ostavljen u frižideru osušiti i izgubiti ukus unutar 24 sata, pa izbegavajte taj potez. Hleb možete staviti i u zamrzivač ako želite da ga zaledite i tako će trajati do 3 meseca.
2. Krompir, crni i beli luk
Ove namirnice najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mesto. Krompir će ubrzati proces truljenja luka, pa ove dve namirnice treba čuvati odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i beli luk, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.
3. Maslinovo ulje
Bocu omiljenog ulja sklonite sa svetlosti i ostavite na hladno i tamno mesto. U frižideru će otvorena boca ulja potrajati do godinu dana, a neotvorena i dve godine. Ako imate hladan špajz, maslinovo ulje možete odložiti i tamo.
Pogledajte i Genijalni trikovi za čuvanje namirnica (VIDEO)
4. Brašno
Ako želite da produžite rok trajanja belog pšeničnog brašna, stavite ga u vakumiranu plastičnu posudu i ostavite u frižider. Na taj način izdržaće čak dve godine. Ako ćete kupovnu količinu brašna potrošiti unutar godinu dana od otvaranja, možete ga čuvati i u špajzu.
5. Maslac, mleko i jaja
Većina frižidera ima ugrađeno mesto za maslac i jaja na vratima. Vrata frižidera se neprestano otvaraju zbog čega je temperatura u njima veoma visoka. Stoga se ne smatraju pogodnim mestima za čuvanja lako kvarljivih namirnica. Maslac, jaja i mleko bolje je staviti u "telo" frižidera pri dnu što je najhladnije mesto u ovom aparatu.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje hrane
6. Umaci, vino i voćni sokovi
Vrata frižidera pogodnija su za namirnice s konzervansima poput senfa i kečapa, ali i oni s umerenom do visokom kiselosti poput voćnih sokova od citrusnog voća i vina. Otvoreno i dobro začepljeno vino u frižideru može izdržati do pet dana.
7. Voće
Jabuke ispuštaju gasove koji ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba čuvati posebno – bez obzira preferirate li špajz ili stavljanje u frižider. Citrusno voće, ananas, jagode, grožđe i lubenica su lako kvarljivi voćni plodovi, pa ih treba pojesti odmah nakon kupovine ili brzo spakovati u frižider.
Pogledajte i Kako pravilno čuvati hranu na vrućinama
Savet plus:
Ukoliko želite da se hranite zdravo, voće i povrće stavite na prve dve police u frižideru. Ove police prve gledamo, pa postoji i veća šansa da ćemo posegnuti za zdravim zalogajima pri otvaranju frižidera.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem