Nakon kupovine i otvaranja pakovanja, namirnice će potrajati duže ako ih skladištite na pravilan način.

Otkrijte kako treba čuvati svakodnevne namirnice da biste im produžili vek trajanja.
1. Hleb
Na sobnoj temperaturi hleb može izdržati čak do 4 dana, dok će se ostavljen u frižideru osušiti i izgubiti ukus unutar 24 sata, pa izbegavajte taj potez. Hleb možete staviti i u zamrzivač ako želite da ga zaledite i tako će trajati do 3 meseca.
2. Krompir, crni i beli luk
Ove namirnice najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mesto. Krompir će ubrzati proces truljenja luka, pa ove dve namirnice treba čuvati odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i beli luk, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.
3. Maslinovo ulje
Bocu omiljenog ulja sklonite sa svetlosti i ostavite na hladno i tamno mesto. U frižideru će otvorena boca ulja potrajati do godinu dana, a neotvorena i dve godine. Ako imate hladan špajz, maslinovo ulje možete odložiti i tamo.
Pogledajte i Genijalni trikovi za čuvanje namirnica (VIDEO)
4. Brašno
Ako želite da produžite rok trajanja belog pšeničnog brašna, stavite ga u vakumiranu plastičnu posudu i ostavite u frižider. Na taj način izdržaće čak dve godine. Ako ćete kupovnu količinu brašna potrošiti unutar godinu dana od otvaranja, možete ga čuvati i u špajzu.
5. Maslac, mleko i jaja
Većina frižidera ima ugrađeno mesto za maslac i jaja na vratima. Vrata frižidera se neprestano otvaraju zbog čega je temperatura u njima veoma visoka. Stoga se ne smatraju pogodnim mestima za čuvanja lako kvarljivih namirnica. Maslac, jaja i mleko bolje je staviti u "telo" frižidera pri dnu što je najhladnije mesto u ovom aparatu.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje hrane
6. Umaci, vino i voćni sokovi
Vrata frižidera pogodnija su za namirnice s konzervansima poput senfa i kečapa, ali i oni s umerenom do visokom kiselosti poput voćnih sokova od citrusnog voća i vina. Otvoreno i dobro začepljeno vino u frižideru može izdržati do pet dana.
7. Voće
Jabuke ispuštaju gasove koji ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba čuvati posebno – bez obzira preferirate li špajz ili stavljanje u frižider. Citrusno voće, ananas, jagode, grožđe i lubenica su lako kvarljivi voćni plodovi, pa ih treba pojesti odmah nakon kupovine ili brzo spakovati u frižider.
Pogledajte i Kako pravilno čuvati hranu na vrućinama
Savet plus:
Ukoliko želite da se hranite zdravo, voće i povrće stavite na prve dve police u frižideru. Ove police prve gledamo, pa postoji i veća šansa da ćemo posegnuti za zdravim zalogajima pri otvaranju frižidera.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.