Pojedine namirnice mogu duže trajati ako ih pravilno skladištimo, a ako uzmemo u obzir to da standard ne raste kao cene hrane, dobro je uložiti malo više truda u njeno čuvanje. Dodatni problemi javljaju se leti jer se hrana lakše kvari na vrućinama.
Evo kako održati namirnice što duže svežima i na više od 35 stepeni.
Luk
Da bi trajao i više od dve nedelje, stavite ga u papirnatu vrećicu pa čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Ako imate podrum ili garažu, pripazite da zimi ne bude na temperaturi ispod nule.
Sir
Sveži sir ima svoj rok i tu se ništa ne može, ali tvrdi sirevi mogu duže trajati ako ih odmah nakon kupovine zamotate u papir za pečenje, pa stavite u vrećicu. Papir za pečenje omogućava siru da zadrži vlažnost. Komad parmezana koji je tako umotan može trajati mjesecima, navodi magazin Time.
Bobičasto voće
Bobičasto voće možete oprati u posudi hladne vode s malo sirćeta jer će on uništiti bakterije i sprečiti nastanak plesni. Nakon što 'okupate' sočne bobice isperite ih u cedilu pod hladnom vodom kako ne bi ostao okus sirćeta. Ali sve dok su vlažne postoji opasnost od stvaranja plesni pa ih je potrebno osušiti. Trik koji preporučuje Yahoo Food pomalo je neobičan: u sušilo za salatu stavite prvo nekoliko papirnatih ubrusa na dno, a potom posložite bobice. Poklopite pa zavrtite nekoliko puta, a ubrusi će upiti višak vode.
Sveži začini
Treba ih tretirati kao rezano cveće pa ih stavite u vodu i prekrijte papirnatom kesom ili papirnim ubrusom. Neka stoje u frižideru.
Jabuke
Navikli smo da ih držimo u posudi s ostalim voćem, ali odgovara im malo vlažnosti pa je dobro čuvati ih u donjom zatvorenoj posudi u frižideru
Paradajz
I dok jabuke držimo na sobnoj temperaturi, a paradajz u frižideru, novija istraživanja kažu da bi trebalo biti suprotno. Paradajz treba držati na sobnoj temperaturi jer će biti ukusniji, ali morate ga pojesti nekoliko dana nakon kupovine.
Pogledajte i Za bolje zdravlje pijte svakodnevno sok od paradajza
Krompir
Njega je najbolje čuvati na tamnom, ali suvom mestu. Kako bi vam savetovali stari, nema bolje od jutene vreće, tako da krompir 'diše', ali i neke vrste korpi mogu biti sasvim dovoljne.
Zelena salata
Može trajati i do četiri puta više ako je operete u hladnoj vodi čim dođete kući jer vrućina pogoduje razvoju bakterija. Zatim je osušite, stavite u tanku plastičnu vrećicu i probušite nekoliko rupica zbog vazduha. Čuvajte je u frižideru kao i inače.
Jaja
Inače mogu trajati i do pet nedelja, ali moraju biti čuvana u frižideru, nikako u njegovim vratima. Ako slučajno sumnjate u njegovu svežinu, stavite jaje u posudu s vodom. Ukoliko ispliva, znači da mu je istekao rok trajanja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem