Koliko namirnice ostaju sveže?
– Sirovo meso – dva do pet dana (samo ako je pravilno upakovano)
– Kuvano meso – dva do pet dana
– Prženo meso – dva do četiri dana
– Sirovo mleveno meso – šest do osam sati
– Prženo mleveno meso – dva dana
– Sir – osam do deset dana
– Jaja – mesec dana
– Salate – do tri dana
Meso
Mleveno meso, sveže pileće meso ili riba – moraju da se iskoriste istog ili najkasnije sledećeg dana. Meso u komadu može da ostane dva do pet dana, kuvano takođe. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru dva do pet dana, a sa pilećim, ćurećim ili ribom – do sutradan.
Povrće sadrži veliku količinu vode (80-90 odsto). Što je procenat vode veći, to je osetljivije na čuvanje. U suvom okruženju, povrće brzo izgubi svežinu, ali može da se osveži brzim potapanjem u vodu. Povrće čuvati u plastičnim kesama ili kutijama, ili odeljcima koji su za to namenjeni. Paradajz treba držati odvojeno od zelene salate, krastavaca i peršuna – jer on, kao i jabuka, oslobađa gas etilen, koji pospešuje zrenje i starenje, pa će ostalo povrće brzo da požuti i izgubi svežinu.
Mlad sir će ostati svež do deset dana, a zreo sir do mesec dana.
Jaja u originalnom pakovanju mogu da ostanu sveža mesec dana.
Pročitajte i: Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
Većina voća ostane sveža ako se stavi u frižider neoprana, neoljuštena, u komadu, i to u plastičnoj kesi ili odeljku za voće i povrće. Nemoguće je tačno reći koliko dugo može da se čuva određena vrsta voća, jer to zavisi od mnogih faktora – kao što su svežina i kvalitet u trenutku kupovine. Generalno, svežina voća u frižideru se održava oko tri dana, dok jabuke, kruške i citrusno voće ostaju sveži i znatno duže.
Nezrelo voće može da se stavi u frižider i tako odloži zrenje, dok stono voće – kao što je jabuka, kruška, banana… može da ostane na sobnoj temperaturi da sazri, pa tek onda da se stavi u frižider. Kajsije, borovnice i trešnje mogu da ostanu sveže tri dana, maline dva dana, jagode jedan do dva dana. Jabuke, kruške i šljive oslobađaju gas etilen, koji pospešuje zrenje, starenje i propadanje ostalog voća i povrća, pa ih treba držati posebno, u papirnoj ili plastičnoj ambalaži.
Najčešće greške pri čuvanju hrane
– loše podešena temperatura frižidera
– nepodesno čuvanje, suviše dugo držanje u frižideru
– sveža i kuvana hrana stoje zajedno, umesto odvojeno
– svako otvaranje i ostavljanje vrata povećava temperaturu u frižideru
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem