1. U kuhinji, pri ruci, verovatno imate aluminijumsku i prozirnu foliju. Prozirna folija je najbolja za čuvanje povrća, voća, keksa i hleba. Nemojte je koristiti za čuvanje sireva, mlečnih sladoleda, putera i slično, jer te folije sadrže vrlo malo soli polivinilhlorida koje su topive u mastima i mogu da kontaminiraju hranu.

2. Aluminijumska folija je odlična za čuvanje maslaca I topivih sireva. Aluminijumska folija sprečava oksidaciju, ali, pošto kiselina i so omogućavaju koroziju aluminijuma koji tako prelazi u hranu, nemojte je koristiti za kisele namirnice - bolje ih stavite u staklene ili vatrostalne posude. Ako bocu maslinovog ulja obmotate alu-folijom produžićete mu rok upotrebe.

Pročitajte i Ovo su najzdravije namirnice na svetu

3. Obratite pažnju na sledeće: Tvrdi sirevi se najbolje čuvaju obmotani u pamučne salvete, a da se sir ne bi ubuđao, čuvajte ga sa kockom šećera.

4. Šargarepu nemojte čuvati pored voća ili povrća koje proizvodi etilen (jabuke, krompir) jer će tako postati gorka.

5. Prilikom kupovine birajte pečurke koje imaju čvrstu strukturu, bez oštećenja na površini. Ukoliko ih ne upotrebite odmah, čuvajte ih u donjem delu frižidera u papirnoj vrećici, zamotanoj u vlažnu krpu što će im održati vlažnost i svežinu nekoliko dana. Ako sveže pečurke ne utrošite nekoliko dana nakon kupovine, možete ih do upotrebe sačuvati u zamrzivaču. Operite ih, iseckajte i napola skuvajte i potom zamrznite. Prilikom upotrebe, zamrznute pečurke odmah spustite u vruću vodu ili u jelo koje pripremate, bez prethodnog odmrzavanja.

Pročitajte i 7 namirnica protiv vrućine i viška kilograma

6. Praziluk kupite onda kada ćete ga koristiti, a ako ga ne upotrebite odmah, odsecite mu vrhove listova i čuvajte ga u kutiji za povrće u frižideru ili na hladnom mestu nekoliko dana.

7. Ukoliko treba da odložite salatu, neopranu je možete čuvati u perforiranoj vrećici u frižideru najviše tri do četiri dana.

8. S obzirom na to da bademi i orasi imaju veliki procenat masnoća, mogu lako da užegnu. Oljuštene plodove treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudina tamnom, hladnom i suvom mestu. Ukoliko ih čuvate u frižideru, svežina će se održati i nekoliko meseci, a ukoliko ih zamrznete, i do godinu dana.

Pročitajte i DA BUDETE PREPLANULI: Ovo su namirnice za bronzani ten

9. Da se ne bi zgrudvao, smeđi šećer čuvajte na hladnom mestu, dobro zatvoren, u staklenoj tegli ili plastičnoj vrećici.

10. Kako bi što duže ostale meke i ukusne, suve smokve čuvajte na hladnom, tamnom mestu ili u frižideru. Morate ih dobro upakovati kako se ne bi isušile, jer tada postaju trvde, suve i manje ukusne. Takođe, da se ne bi osušile i promenile ukus, pomorandže ćete najduže sačuvati u frižideru na temperaturi od 5 do 10°C.

11. Jaja čuvajte u frižideru u za njih predviđenom prostoru ili u posebno odvojenim posudama. Stavljajte ih užim krajem okrenute prema dole, što će sprečiti isparavanje vlage iz jaja i punjenje vazduhom vrećice unutar jaja između ljuske i membrane.

12. Pošto su krastavci vrlo osetljivi na visoke temperature, čuvajte ih u frižideru u plastičnim vrećicama, kako ne bi izgubili veliki deo vode. U protivnom, postaće smežurani, gorki i možete ih baciti.

13. Kada kupujete crni luk birajte čvrste glavice sa pripijenom ljuskom. Čuvajte ga na tamnom i prozračnom mestu, po mogućstvu u mrežastim korpama kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Nemojte ga držati pored krompira jer će izgubiti vlažnost i brže se pokvariti. Luk možete čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mestu, oko mesec-dva.

Pročitajte i Ovo su namirnice koje ne izazivaju zavisnost

14. Mlevenu i tucanu papriku čuvajte u ambalaži koja ne propušta svetlost, vodu i ulje.

15. Mak se može kupiti već samleven i spreman za upotrebu. Najbolje je čuvati ga na tamnom i suvom mestu uz obavezno poštovanje roka upotrebe! U maku ima dosta masnoća koje su vremenom podložne procesu razgradnje, što rezultuje užeglim ukusom. Takođe, mak možete samleti, pomešati sa šećerom i čuvati ga u zamrzivaču kratko vreme.

16. Svež kupus može očuvati svežinu i sadržaj C vitamina i do dve nedelje ukoliko se čuva u plastičnoj vrećici u delu frižidera namenjenom za povrće. Ako vam posle pripreme obroka preostane deo glavice, pokrijte ga kuhinjskom plastičnom folijom koja dobro prijanja i sprečava oksidaciju i propadanje vitamina C.

17. Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa, a duboko zamrznuto čuvati najduže dva meseca. Ostatak prženog mlevenog mesa koje niste uspeli da iskoristite u pripremi jela možete čuvati u frižideru do dva dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.

Pročitajte i Kojaj je hrana krasila trpezu princeze Dajane

18. Iako deluju veoma čvrsto, plodovi plavog patlidžana su lako kvarljivi i zato ih treba brižno čuvati. Osetljivi su i na hladnoću i na povišene temperature, pa je idealna temperatura čuvanja oko 10°C. Plod patlidžana nikako ne secite pre odlaganja u frižider jer čak I najmanje oštećenje njegove debele kože brzo dovodi do truljenja mesa.

19. Tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće zbog svoje nežne građe. Treba ih čuvati neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ne duže od 7 dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvara. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje.

20. Ukoliko ste odlučili da uštedite i sami napravite testo za njoke, pripremite i skuvajte veću količinu. Kuvane njoke se u dobro zatvorenoj posudi mogu čuvati u frižideru dva do tri dana, a možete ih podeliti u porcije i smestiti u zamrzivač gde se mogu čuvati i do tri meseca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kuhinjica.rs