Preplanula boja tena je površinska pigmentacija kože koja se neminovno svakodnevno ljušti. To je prirodni proces tokom kojeg se uklanjaju mrtve ćelije. Suva koža se ljušti brže od kože koja je dobro hidrirana, zato je najvažnije pravilo očuvanja prirodnog i sjajnog letnjeg tena upravo intenzivna hidratacija. Svakodnevnim unosom 1 do 2 litre vode koža neće postati žedna, a boja neće tako brzo izbledeti. Najbolje rešenje za ovu situaciju je zeleni čaj. Antioksidansi iz zelenog čaja pružaju zaštitu od oštećenja DNA kojeg izaziva UV zračenje. Klinička istraživanja ukazuju da svega pola litre zelenog čaja dnevno ostvaruje značajan zaštitni učinak na ćelije kože, a uz to ih čuva i od žeđi.
Voće i povrće zelene i narandžaste boje
Karotenoidi doprinose zlatnoj i zdravoj boji kože, stoga osim za pripremu kože za sunce, a mogu poslužiti i za očuvanje letnje boje. Pravi izbor su šargarepa, batat, kajsija, dinja i breskva. Zanimljivo je da i unosom zelenog povrća i to konzumacijom spanaća, kelja i kupusa možemo obogatiti telo karotenoidima. Tu su i paradajz, grejpfrut i šljiva...
Zlatna put bez sunca
Da hrana zaista može da utiče na boju kože pokazuju i istraživanja. Tako je grupa istraživača iz Velike Britanije okupila dobrovoljce i podvrgla ih režimu ishrane koji podrazumeva unos najmanje 5 vrsta voća i povrća dnevno tokom perioda od mesec dana.
Učesnici su fotografisani na početku i na kraju istraživanja. Fotografije ''pre'' i ''posle'' date su prolaznicima na ulici na ocenjivanje. Fotografije ''posle'' su dosledno ocenjivane višim ocenama, što pokazuje da voće i povrće zaista daje koži zlatnu put, koja je čini privlačnom čak i bez izlaganja suncu.
Vitamin E
Ovaj ''vitamin lepote'' antioksidativno deluje na sve tipove kože i podstiče ublažavanje oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Takođe, pomaže u smanjenju crvenila kože nakon preteranog izlaganja suncu i smanjuje nastajanje bora i održava kožu duže vremena glatkom.
Glavni izvori vitamina E su biljna ulja, jaja, semenke i orašasti plodovi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: magicnobilje.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem