U svim domaćinstvima slave su jedno od najznačajnijih porodičnih slavlja. Zavisno od toga da li pravite veću ili manju gozbu, mrsnu ili posnu znamo da to zahteva dosta truda ali i poneki novi recept.
Hranu, naravno, treba pripremati u skladu sa mogućnostima, a najbitnije stvari koje treba da budu na stolu jesu slavska sveća, žito, kolač i vino.
Najbolja stvar je što priprema predjela ne zahteva mnogo vremena. Potrebno je pustiti mašti i kreativnosti na volju i slavska trpeza će vrlo brzo da se zašareni. Poenta je u tome da se što više salata i sitnih zalogaja nađu na stolu, time će svačiji ukus biti zadovoljen, a trpeza izgledati bogatija.
U vreme slava, kako mrsnih tako i posnih, ajvar je tradicionalno glavna namirnica koja se može služiti samostalno, ali i kao dodatak jelima.
Mi vam nudimo ideje koje će zadovoljiti ukus svakog gosta, a ključni faktor pripreme je jednostavnost i autentičnost ukusa.
Ono što će se izdvojiti zanimljivom dekoracijom jeste inovativni, a opet tradicionalni Zalogaji od tikvica, ajvara i sira. Ovaj "balkanski suši" osvaja na prvi zalogaj. Kao meze otvoriće apetit i pružiti potpuni užitak.
Pite i lisnata testa, takođe su deo obaveznog predjela, a Vazdušasti trouglovi s ajvarom su prava slana rapsodija ukusa. Jednostavno se pripremaju i obično budu ukusan doručak za dan posle slave.
Foto: Vazdušasti trouglići sa ajvarom – Ajvar.com
Za ovaj preukusan zalogaj biće vam potrebno samo nekoliko namirnica i maksimalno 25 minuta za pripremu.
Kako je heljda sve zastupljenija i popularna na našim prostorima, ove Pitice od heljde punjene ajvarom pripremaju se za nepunih 15 minuta, a kombinacija sastojaka sa pomenutim ajvarom zadovoljiće ukus i najprobirljivijih.
Foto: Pitice od heljde punjene ajvarom - Ajvar.com
I kao nešto što bi bilo veoma poželjno da se nađe na slavskoj trpezi jeste Ćureći file punjen pančetom i malidžanom. Ovaj delikates je jednostavan za pripremu, a o ukusu će se pričati.
Foto: Ćureći file punjen pančetom i malidžanom - Ajvar.com
Treba voditi računa i da sve bude lepo dekorisano i aranžirano, kako bi vaša slavska trpeza ostala upamćena duže vremena.
Ajvar može biti i unikatni slavski poklon za domaćina
Spakovan u lepu teglicu i napravljen po posebnom receptu, ajvar može biti i jedinstven poklon kojim se pored ukusa, daruje sva pažnja i ljubav koja se generacijama slivala u pripremu ovog delikatesa.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus