Problem fleka i promene boje escajga muči sve domaćice. Problem nekada može nastati i ako escajg stalno peremo u mašini za sudove. Od velike tempereature na kojoj se peru i deterdženata može doći do korozije pojedinih delova vašeg probora za jelo. Zato vam donosimo savršen recept kako da starom escajgu vratite sjaj i blistavu boju!

Ovo je jedan recept za čišćenje escajga koji su koristile nekada naše bake i potpuno je prirodan.

Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite srebrni pribor za jelo. Ostavite neka stoji pola sata, zatim ga sunđerom istrljajte i krpom osušite. Pribor za jelo opet će dobiti onaj poželjan sjaj, no valja biti na oprezu: sirće je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro lošijeg kvaliteta.

Stoga, ne preterujte sa sirćetom. Pomagač je i soda bikarbona. Zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe. Ako kristite hladnu vodu predmete u njoj ostavite nekoliko sati.

Starom četkicom za zube uklonite nečistoću s najskrovitijih delova.

Recepti naših baka preporučuju čišćenje s jestivim uljem i kuhinjskom soli. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube. Voda u kojoj se kuvao krompir takođe može pomoći. Procedite vodu kroz sito, dodaje malo sirćeta. Uronite suđe u otopinu pa sunđerom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije.

Bez obzira koji recept koristili, važno je escajg dobro osušiti.