Stručnjaci stalno upozoravaju - u domaćinstvu koristimo previše različitih deterdženata i hemijskih sredstava za čišćenje i time trošimo novac i ugrožavamo zdravlje. Zato ih valja zameniti eko sredstvima iz ostave i frižidera.

Delotvorni su i za čišćenje srebrnog posuđa. Recepti naših baka otkrivaju i kako!

Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite srebrni pribor za jelo. Ostavite neka stoji pola sata, zatim ga sunđerom istrljajte i krpom osušite. Pribor za jelo opet će dobiti onaj poželjan sjaj, no valja biti na oprezu: sirće je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro lošijeg kvaliteta.

Stoga, ne preterujte sa sirćetom. Pomagač je i soda bikarbona. Zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe. Ako kristite hladnu vodu predmete u njoj ostavite nekoliko sati.

Starom četkicom za zube uklonite nečistoću s najskrovitija delova.

Recepti naših baka preporučuju čišćenje s jestivim uljem i kuhinjskom soli. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube. Voda u kojoj se kuvao krompir takođe može pomoći. Procedite vodu kroz sito, dodaje malo sirćeta. Uronite suđe u otopinu pa sunđerom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije.

Bez obzira koji recept koristili, važno je escajg dobro osušiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: living.vecernji.hr