Pegla čini da naša odeća izgleda fantastično! Zato je važno čistiti i održavati peglu jer dno pegle može postati lepljivo, prašnjavo i masno. U nekim situacijama tkanine se mogu rastopiti i tako uništiti dno pegle. Ako vodite računa o pegli, ona će bez napora kliziti kroz vaše haljine, košulje, pantalone i drugo!

U nastavku teksta pročitajte kako pravilno da održavate dno vaše pegle.

Deterdžent za pranje sudova

Pomiješajte nekoliko kapi deterdženta s vodom i obrišite peglu natopljenim ubrusom ili mekom krpom.

Alkoholno sirće

Ubrus ili krpu također možete natopiti alkoholnim sirćetom. Ukoliko nakon brisanja mrlje na pegli i dalje ostanu, naspite sirće na peškir. Položite peglu na njega i ostavite je da stoji 15-30 minuta. Ovo će ukloniti i najtvrdokornije mrlje.

Soda bikarbona ili so

Kraj ubrusa ili krpe umočene u vodu ili ocat stavit u sodu bikarbonu ili so. Istrljajte peglu, ali budite pažljivi ukoliko koristite so jer je ona može izgrebati. Radije koristite sodu bikarbonu kako biste bili sigurno da do ovoga neće doći.

Destilovana voda

Napunite peglu destilovanom vodom. Podesite je na najvišu temperaturu i odaberite dugme za jaku paru. Na ovaj način će se očistiti svi otvori.

Četkica za zube, štapići za čišćenje ušiju i slični predmeti također mogu pomoći prilikom ribanja dna pegle. Idealni su za uklanjanje ostataka nakupina.

Izvor: Stvar ukusa