Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Takođe treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere pa ne morate u peglu sipati destilovanu vodu. Zato treba pažljivo pročitati uputstvo za korišćenje pegle kada je kupite.

Da biste sprečili stvaranje kamenca, najbolje je da odmah posle upotrebe, dok je pegla na paru još vruća, ispraznite vodu iz nje. U peglu uvek nalivajte vodu prema uputstvu proizvođača.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da lako očistite ravnu ploču na šporetu

Kako očistiti peglu od kamenca

Isključite obavezno peglu iz struje, stavite masku na lice, zatim napravite smesu od jednake razmere sirćeta i soli, zagrejte to  tek toliko dok se sva so ne otopi.

Napunite ovom tečnošću ¾ rezervoara pegle i lagano protresite nekoliko minuta.

Potom, pritiskajući dugme za otpuštanje pare, ispraznite rezervoar za vodu.

Posle toga par puta napunite rezervoar pa ispraznite da dobro isperete peglu od ove tečnosti za čišćenje.

Na ovaj način ćete ukloniti kamenac iz rezervoara i iz rupica za paru na pegli.

Najbolje je peglu očistiti odmah posle korišćenja, odnosno dok je još vruća. Ukoliko upotrebite oštre predmete za čišćenje pegle kao što je žičana spužva ili nož, najverovatnije ćete trajno oštetiti ploču za peglanje.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da očistite peglu od tvrdokornih mrlja i naslaga:

Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.

PROČITAJTE JOŠ: Očistite rernu bez upotrebe hemikalija

Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.

Zalepljenu tkaninu na grejnoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.

Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitniti a pegla očistiti bez ikakvih posledica.

Kako namirnicama iz kuhinje možete da očistite peglu od kamenca, tvrdokornih mrlja i naslaga
Profimedia/Shutterstock attachment-pegla1

Izvor: Uspesna žena