Drvo cimeta je biljka koja potiče iz Azije, a najzastupljenije je u Indiji, Šri Lanki, Brazilu i Madagaskaru. Kao začin i lek koristi se još od vremena drevnog Egipta.
U Evropi najveća potražnja za cimetom nastaje u srednjem veku i postaje osnovni proizvod trgovine između bliskog istoka i Evrope. Njegov egzotični ukus je osvojio ceo svet, ali tokom vremena, kako su razotkrivana, u prvi plan dolaze njegova mnogobrojna lekovita svojstva.
Danas se može reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog leka. U našim krajevima malo je poznato korišćenje ulja od cimeta. Postoje dve vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke vrlo složenim postupkom.
PROČITAJTE JOŠ: Med i cimet - sve blagodeti zlatne mešavine
Drugo je ekstraktovano ulje cimeta koje sami možete da napravite.
Potrebno vam je: nekoliko štapića cimeta, čisto maslinovo ulje (rafinisano)
Priprema: Kompletne štapiće cimeta stavite u teglu. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi 3 nedelje. Svaki dan dobro promućkajte teglu. Nakon tri nedelje procedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu bocu.
Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da tegla bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja). Što je veći broj štapića cimeta, to bolje.
Ukoliko ne možete da pronađete štapiće, možete da koristite i prah u razmeri 1:5 u odnosu na ulje (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mlevenjem i dugotrajnim stajanjem samlevenog cimeta gube mnoga lekovita svojstva.
Ulje će imati sjajan miris i ukus. Kombinacija već lekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim korisnim i lekovitim sastojcima cimeta je pravi eliksir zdravlja kako za spoljašnju, tako i unutrašnju upotrebu. Ulje cimeta je jaki antioksidans koji sprečava oštećenja i štiti ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.
Pogledajte i 3 napitka za mršavljenje od meda i cimeta
Ulje možete da koristite kako god vam odgovara. Možete da ga dodajete preko gotovih jela, u kolače ili salate u zavisnosti od toga kako vam odgovara ukus, ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak ulje je najjednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 kašičice ujutro i uveče. Ulje možete da primenjujete i za spoljašnju upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način obolela mesta.
Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva.
Prema studiji Univerziteta Wheeling Jezuit iz SAD-a korišćenje cimeta ili ulja cimeta odličan je tonik za mozak koji sprečava tenzije, nervozu i gubitak pamćenja i značajno pojačava moždanu aktivnost.
Pogledajte i Šta se dešava u vašem telu ako svaki dan jedete med i cimet
Korištenje ulja od cimeta odličan je način za pročišćivanje krvi od svih nečistoća, a samim tim odlično deluje na sprečavanje pojave bubuljica. Ulje cimeta poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava stvaranje ugrušaka, pa njegovo redovno korišćenje pojačava metaboličku aktivnost, smanjuje krvni pritisak i redukuje mogućnost moždanog i srčanog udara.
Osim toga, redovno korišćenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara i brzo normalizuje šećer u krvi. Istraživači iz američkog Human Nutrition Research Center dokazali su da komponente koje se nalaze u cimetu pozitivno deluju na vitalne delove ljudskog zdravlja posebno kod dijabetičara.
Ulja od cimeta pozitivno deluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu, a posebno u žučnoj kesi. Osim što sprečava i uništava bakterije, ulje od cimeta redukuje i uništava gljivice te se primenjuje i kao lek protiv kandide.
Redovna upotreba u istraživanjima je pokazala da upotreba ovog ulja pozitivno deluje na rad debelog creva, te prevenciju raka debelog creva.
Dugo iskustvo korišćenja cimeta i ulja od cimeta u orijentalnoj ishrani pokazalo je značajno poboljšanje probave i smanjenje pojave gasova i nadimanja. Za sve probleme i infekcije u vašim ustima, oko zubnog tkiva, ranice u ustima, te gljivice po jeziku potrebno je uzeti supenu kašiku ulja od cimeta.
Ulje mućkajte par minuta tako da dospe u sve delove usne duplje. Nakon par minuta mućkanja ulje ispljunite. Protivupalna svojstva omogućavaju primenu ulja za probleme sa artritisom. Potrebno je manju količinu ulja utrljati na bolno mesto. Proces ponavljati ujutro i uveče sve dok bolovi ne prestanu. Isto se odnosi i na problem sa upalom mišića.
PROČITAJTE JOŠ: Pomešajte limun i cimet i iskoristite sve blagodeti ove kombinacije
Dobro je poznata činjenica da se cimet i ulje koristi i kao dobar prirodni lek protiv prehlade i gripa, kao i upale grla. Ova kombinacija je i sjajan diuretik koji će olakšati i ubrzati izbacivanje tečnosti iz tela.
Spisak zdravstvenih dobrobiti cimeta i ovog fantastičnog ulja ni izbliza se na završava na nabrojanom i može se reći da je cimet, odnosno ulje cimeta, korisno za vaše kompletno zdravlje.
Za vreme trgovine koja se odvijala između Evrope i Orijenta cimet bio vredniji i od zlata, a čuvan je i transportovan kao blago pod oružanom pratnjom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zdravlje bez doktora
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem