Drvene varjače, daske i kašike ne treba prati u mašini za sudove. Ako biste to uradili, vrlo lako bi moglo da dođe do pucanja. Takođe, drvo treba i održavati na poseban način.
Koliko god da ih temeljno perete ručno, toplom vodom i deterdžentom, potrebno je - s vremena na vreme - i da ih sterilišete.
To se naročito odnosi na situacije u kojima su one, možda, došle u dodir sa opasnim bakterijama, posebno onim na sirovom mesu ili jajima.
Da biste to uradili, dovoljno je da ih položite na ravnu površinu (najbolje u plitki pleh) i polako sipate troprocentni hidrogen preko njih. Sačekajte petnaestak minuta i onda ih dobro isperite.
Povremeno slobodno utrljajte ulje u drvo da biste ga nahranili i očuvali njegovu elastičnost i lepotu. To se može uraditi koristeći bilo koje mineralno ulje koje je pogodno i za ljudsku ishranu. Posle nekog vremena operite ih na standardni način. Najvažnije je da, posle svakog pranja, varjače ne samo obrišete kuhinjskom krpom već i ostavite da se dobro osuše na vazduhu - bilo okačene na kuhinjski čiviluk bilo vertikalno postavljene u držač za pribor. Tako isključujete mogućnost da se na vlažnoj površini drveta razviju štetni mikrobi.
Sočna baklava sa orasima
Pileća supa sa domaćim rezancima
Tradicionalan recept za slavski kolač
Nemačka krompir salata sa kobasicama
Domaći mančmelou sa musom od maline u sredini