Ne morate da idete do pekare po hleb ili kiflu, jednostavno ih napravite kod kuće i uvek ćete imati šta za doručak. Obavezno sačuvajte ovaj recept, jer ćete stalno praviti.
Sastojci:
- 300 ml mleka ili vode
- 15 g svežeg kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- so
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodatiu ulje, brašno, so i sve rukama izmesiti ili mikserom. Testo ne sme biti tvrdo, više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udvostruči.
Istresti na sto koji ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada pa ih rukama obradi oblikujući loptice. Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuću testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve rukama spojiti. Ređati u pleh.
Oštrim nožem malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesta na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati. Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvijte u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem