Ne morate da idete do pekare po hleb ili kiflu, jednostavno ih napravite kod kuće i uvek ćete imati šta za doručak. Obavezno sačuvajte ovaj recept, jer ćete stalno praviti.

Sastojci:

  • 300 ml mleka ili vode
  • 15 g svežeg kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna
  • so

Priprema:

U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodatiu ulje, brašno, so i sve rukama izmesiti ili mikserom. Testo ne sme biti tvrdo, više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udvostruči.

 Istresti na sto koji  ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada pa ih rukama obradi oblikujući loptice. Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuću testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve rukama spojiti. Ređati u pleh.

Oštrim nožem  malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesta na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati. Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvijte u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja