Ako vam je ostalo roštilja od neke proslave ili druženja sa prijateljima, sutradana napravite fantastičnu leskovačku mućkalicu u turskom hlebu. Ovako pripremljena mućkalica podseća na giros, a poseban šmek joj daju domaće lepinje. Umesto njih možete da napravite i somun koji će takođe odlično da se slaže sa raznovrsnim mesom u praradajz sosu. 

Sastojci:

  • 500 g roštilja (kobasice, batak i ćevapi)
  • 2 crna luka
  • 1/2 praziluka
  • 500 ml soka od paradajza
  • 4 kašike cepkanog ajvara
  • 2 čena belog luka

Za turski hleb:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 ml tople vode
  • 150 ml mleka, sobne temperature
  • so po ukusu
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Seckani crni luk i praziluk dobro propržite, zatim nalijte sokom od paradajza i dodajte ajvar, secakn beli luk i začine po želji. Kuvajte 10-ak minuta, pa dodajte seckani roštilj. Krčkajte na umerenoj vatri do pola sata, poklopljeno, pa pred kraj skinite poklopac. 
Za hleb: U mlakoj vodi pomešajte kvasac i šećer, pa ostavite da se aktivira. Brašno i so pomešajte, dodajte mleko, ulje i aktiviran kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da nadođe. Podelite na 8 loptica, pa oklagijom razvucite. Pecite na teflonskom tiganju sa obe strane.

Izvor: nismokodkuce