Srpska musaka se pravi jednostavno, samo se propržite mleveno meso, pa u pleh poređa zajedno sa krompirom. Zalije se mlekom i jajima i zapeče u rerni. Rusi dodaju još par sastojaka kako bi joj pojačali ukus, kao što je paprika, ali i sir i paradajz. Ako želite paradajz ili papriku možete da izbacite. I umesto da je peku u rerni, oni musaku prže u tiganju. Isprobajte i ovaj način pripreme, verujemo da će vam se dopasti. 

Ako volite musaku, onda obavezno isprobajte i grčku

Sastojci:

  • 600 g mlevenog mesa 
  • 800 g krompira 
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka 
  • 1/2 paprike 
  • 1 paradajz 
  • 150 g sira 

Priprema:

Krompir isecite na tanke kolutove i ispržite na ulju. U drugom tiganju zagrejte ulje i propržite secakni crni luk i beli luk, kao i papriku. Posolite i pobiberite. Dodajte mleveno meso, pržite još 5 minuta. Pokrijte tiganj poklopcem i ostavite mleveno meso i povrće da se krčka 10 minuta. Izvadite meso i u istom tiganju zagrejte još malo ulja. Stavite polovinu krompira na dno tiganja. Preko stavite meso, pa poređajte komade sira i završite preostalim krompirom, dobro ga rasporedite da prekrije posudu. Na vrh krompira rasporedite kriške paradajza. Na kraju pospite rendanim sirom. Pokrijte tiganj poklopcem i ostavite na laganoj vatri još 15 minuta.