Za čuvanje kiselog kupusa i da biste mogli dugo da ga koristite, a da se ne pokvari bitni su brojni uslovi koje treba da ispunite. Kako vaše ulaganje ne bi bilo uzaludno, poslušajte savete iskusnih domaćina! Modža će vas zanimati i najbrži recept za kiseli kupus

Od kiselog kupusa se prave neki od poznatih specijaliteta, kao što su sarme, podvarak... Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Uvek skinite prve listove sa glavice, a onda glavice ređajte u bure. Možete da izrendate jedan broj glavica. Neke od njih možete i da presečete na četvrtine i tako pakujte kupus u kacu. Nakon što poređate kupus u bure počnite da nalivate vodu. Voda bi trebalo da bude par dva prsta iznad kupusa, tj. da ga pokriva.

Posude u kojima ćete kiseliti kupus moraju da budu suve i čiste, pa ih pre upotrebe isperite toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom. Dobro ih osušite i pazite da posude nemaju pukotine ili ogrebotine.

Ne zaboravite i da pritisnete kupus! Možete da nađete veliki kamen koji odgovara buretu odnosno kaci, kada vam je burenapunjeno kupusom. Kako ne bi došlo do kontakta sa vazduhom, uvek gledajte da kiselite kupus u odgovarajućem buretu ili posudi, u zavisnosti od toga koju količinu kiselite! Ljudi stavljaju napunjenu najlon kesu vodom i stavljaju je preko kupusa, međutim rizikijuete da kesa pukne, pa je bolje da dobro procenite veličinu bureta i potrebnu količinu kupusa.

Temeperatura prostorije u kojoj se kiseli kupus mora da bude sobna, odnosno ne sme da bude mnogo hladno. Optimalna temperatura za čuvanje kiselog kupusa je 0-5 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama kupus može da se previše ukiseli ili osuši. Na nižim temperaturama kupus može da se smrzne ili izgubi svojstva. Ako pak ne želite da pretačate rasolsamo trik je stavite jednu pamučnu krpu i so preko nje, pa će se ta so polako otapati i padati na dno bureta. Stavite krpu preko kamena. Кiseli kupus je bolje čuvati na tamnom mestu, jer svetlost može pokvariti njegovu boju i ukus. Ne čuvajte kupus na direktnoj sunčevoj svetlosti ili blizu izvora veštačke svetlosti.

Pročitajte i SUPER TRIKOVI ZA KISELJENJE KUPUSA

BONUS VIDEO

Čišćenje kupusa Tiktok/miseenplace_au

 StvarUkusa/L.S.