Bez kiselog kupusa ne možemo da zamislimo zimu, a ako ove godine pravite zimnicu, bitno je da ceo proces kiseljenja obavite kako treba, jer se samo tako neće pokvariti. Od kiselog kupusa se prave neki od tradicionalnih specijaliteta, kao što su sarma ili podvarak, a on sadrži i dosta vitamina i minerala. Ako želite da ubrzate proces kiseljenja onda dodajte šećer, a razno povrće ili začini mogu drastično da poboljšaju ukus kupusa. Pročitajte i kako da kupus poprimi žutu boju

Кoji kupus je pogodan za kiseljenje?

Najbolje je izabrati srednje i kasne sorte belog kupusa. Sadrže više šećera, koji je neophodan za fermentaciju. Glave kupusa treba da budu guste, sa jakim listovima. Grube gornje i obolele listove nemojte da koristite.

Sa čime kiseli kupus?

So je neopohodna ako želite da ukislite kupus i ako želite da duže traje. Obično ide jedna kašika na kilogram kupusa. Takođe, dodaje se i šargarepa, a na kilogram kupusa obično ide nekih 100 g, a uz nju ili umesto nje možete da dodate i cveklu ili bundevu, jabuku, lovorov list, mlevenu crvenu papriku, mirođiju, kim, ren, listove ribizle ili neki drugi začin. Naravno, ne koristite sve odjednom.  

Odaberite pravu posudu

Najbolje je da kupus kiselite u buretu, ali mogu da posluže i staklene tegle ili emajlirane posude. Izbegavajte aluminijumske posude jer u njima kupus dobija sivu boju i imaće neprijatan ukus. 

Kako ubrzati proces kiseljenja? 

Kiseli kupus se čuva na sobnoj temperaturi (19-22°C), a ako ga stavite na toplije mesto ubrzaćete proces fermentacije, a proces ubrzava i dodavanje šećera u bure. Za 1 kg kupusa dovoljno je 1/2 kašičice. Kupusu će trebati 2-7 dana da se ukiseli, a za to vreme skidajte penu. Ovo se najviše odnosi na seckani kupus ribanac, celim glavicama je potrebno minimum dve nedelje. 

Kupus može da se kiseli i bez soli, samo je potrebno da posudu napunite ključalom vodom i ostavite pod pritiskom. Samo vodite računa, jer ovako kiseljen kupus ima manji rok trajanja, jer je so konzervans. 

Pročitajte i ovo: Šta treba da dodate u kisli kupus

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa