Na zimu, ušuškanost i praznike mnoge asocira kuvano vino. Tradicionalno se pravi od vina, šećera, sa dodatkom začina kao što su cimet, karanfilić, muskatni oraščić, đumbir. Da biste napravili najbolje kuvano vino morate da znate nekoliko "caka".

Za početak nemojte koristiti jeftina vina, kao ni ona koja su vam dugo stajala. Bez svake sumnje, ukus će biti lošiji. Druga stvar koju treba da znate jeste da su celizačinibolji od mlevenih. Obično se u kuvano vino dodaju karanfilić, muskatni oraščić, đumbir, zvezdasti anis ili kardamom. Ako dodajete kardamom i slične začine najbolje bi bilo da budu zgnječeni, ane mleveni. Sa zvezdastim anisom ne treba preterivati, dovoljno je staviti malu količinu, onoliko koliko je dovoljno da da poseban šmek.

Recept za kuvano vino uključuje i šećer, ali umesto belog odaberite smeđi. Smeđi šećer daće lepši ukus kuvanom vinu. Smanjite količinu šećera ako koristite voćna vina koja su samo po sebi slatka. 

Dodajte citruse poput pomorandže. Možete čak dodati i liker od pomorandže, a ako dodajete isceđenu pomorandžu, obavezno procedite pulpu!

Još jedna stvar je ključna - kuvanje vina sa začinima. Nikako nemojte ubrzavati proces i kuvati na visokim temperaturama! Ovo je siguran put da kuvano vino postane gorko, pa je najbolje da kuvate na laganijoj vatri malo duže.

BONUS VIDEO:

Vino ili paradajz TikTok/aleks_diamond30

 Izvor: StvarUkusa