Rižoto ima reputaciju jednog od italijanskih jela čiju pripremu nije lako savladati. Neretko se dešava da se prekuva pirinač, što će već da upropasti jelo. Preteranim mešanjem se gubi kremasta, bogata teksturu po kojoj je poznat. Ipak, izbegavanjem 7 najčešćih grešaka možete da dobijete najbolji rižoto. Italijanski kuvar otkrio najbolji recept za rižoto pa ćete možda želeti da ga isprobate kada pročitate savete.

1. Kupovina pogrešnog pirinča

Najveća greška u kuvanju rižota se često dešava u supermarketu, a ne u kuhinji. Ukoliko ga često spremate, možda ćete želeti da saznate i koliko vode se sipa u šerpu za savršen pirinač. Bitan je izbor pravog pirinča. Mnogi recepti zahtevaju arborio, ali karnaroli sa dužim zrnom je ključ za kremasti rižoto i teže ga je prekuvati.

2. Ispiranje pirinča vodom

Baš kao i suši, rižoto treba da zadrži svoju lepljivu konzistenciju. Pranje pirinča uklanja skrob, što je ključni element za održavanje te klasične kremaste teksture. Saznajte i kako da pirinač ne bude kašast kada ga kuvate.

3. Koristite puter umesto ulja

Kada svoj rižoto sipate u zagrejani tiganj sa belim lukom ili ljutikom, trik za sledeću fazu je odlučivanje da li ćete koristiti puter ili ulje. Sve zavisi od sastojaka. Mada prednost treba da dajete ulju u odnosu na puter. Ulje posebno dobro funkcioniše sa rižotom od morskih plodova, ali puter je bolji za jela na bazi povrća, poput mešanog rižota od povrća i đumbira.

4. Predugo prženje pirinča

Pržite pirinač u tiganju samo minut, nikako duže od toga. Pročitajte i zašto se pirinač potapa u vodu pre pripreme.

5. Preterano mešanje

Nemojte se opterećivati stalnim mešanjem rižota. Mnogo je bolje mešati jednom na svakih 30 sekundi. Preterano mešanje je jedan od načina da brzo uništite teksturu rižota. Sa odgovarajućom temperaturom kuvanja, pirinač će nastaviti da se kreće sam, tako da je potrebno samo da mešate samo da se ne zalepi za dno lonca.

6. Predugo ga kuvate

Jedan od najsigurnijih načina da se pokvari rižoto je prekuvavanje. Polako sipajte bujon ili vodu, dok se rižoto kuva na srednjoj vatri, pauzirajte dok se svaki deo tečnosti ne upije pre nego što dodate još. Kada ste otprilike na polovini ovog procesa (koji bi ukupno trebalo da traje oko 16 minuta), posolite. Uvek dodajte malo više bujona, da biste postigli onu kremastu, svilenkastu teksturu. Kuvanje rižota ne bi trebalo da traje više od 20minuta da bi se dostigla idealna tekstura. Možda će vas zanimati i kako da skuvate savršen pirinač.

7. Ubacujete završne sastojke u vruć pirinač

Kada se većina bujona upije, skinite lonac sa šporeta da se ohladi na nekoliko minuta. Italijanski kuvari savetuju da odstoji tačno triminuta, pre nego što počnete da dodajte završne sastojke. Kao završni detalj, nikada nemojte da ubacujete ulje, jer bi ono izazvalo da izgubi puni ukus.

Pročitajte kako da napravite 3 najbolja letnja jela sa pirinčem

BONUS VIDEO

Pirinač TikTok/chef_tristan_welch

StvarUkusa/L.S.