Ratluk ili rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - kiparski lokum. Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika..U Srbiji se tradicionalno ratluk služi uz šoljicu domaće kafe.
- Sastojci:
- 600 g šećera
- 230 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
- 90 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vinskog praška za pecivo
- 575 ml vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- boja za hranu
- ulje
Priprema:
U šerpicu sipajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri dok se šećer ne otopi. Sklonite sa ringle. U drugoj šerpici pomešajte skrob, vinski prašak za pecivo i prelijte sa 575 ml vode. Stavite na ringlu i konstantno mešajte dok smesa ne postane gusta. Zatim postepeno dodajte prethodnu smesu i konstantno mešajte. Krčkajte pola sata na laganoj vatri. nakon toga dodajte aromu vanile i boju za hranu. Umešajte. Četvrtast kalup obložite papirom za pečenje i četkicom umočenom u ulje premažite. Izlijte smesu. Nakon 3 h istresite iz kalupa i isecite na kocke. Uvaljajte u kukuruzni skrob.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem