Sastojci:

Za testo:

  • 12 listova za savijaču
  • 230 g putera

Za fil od griza:

  • 160 g griza 
  • 220 g šećera 
  • 500 g mleka 
  • 4 jajeta (odvojiti belanca od žumanaca)
  • 30 g putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 500 g slatke pavlake 

Za sirup:

  • 325 ml vode 
  • 575 g šećera
  • 1 velika kašika meda
  • Kora od 1 limuna
  • 1 štapić cimeta
  • 10 kapi limunovog soka

Priprema:

Ako volite kremaste poslastice koje se tope u ustima, Galaktobureko je pravo blago grčke kuhinje koje morate probati. Ova raskošna pita sa finim griz-kremom i sirupom, složena u tanke kore i prelivena sirupom, spaja jednostavne sastojke u desert koji ostavlja bez daha. 

Savet:

Za savršen Galaktoboureko, najvažnije je da bude vruć kad prelijete hladan sirup – tako ćete dobiti hrskavu koru spolja i sočan, pun fil iznutra. 

Priprema sirupa: U manju šerpicu sipajte vodu, šećer, limunovu koru, štapić cimeta i limunov sok. Stavite na šporet da provri, pa kuvajte dok se šećer ne otopi. Sklonite s vatre, dodajte med i promešajte. Ostavite sirup da se potpuno ohladi.

Priprema fila od griza: U šerpu sipajte mleko, pavlaku i 120 g šećera. Stavite na srednju temperaturu da provri, ali ne mešajte. Kad provri, polako dodajte griz i vanilu, stalno mutite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Smanjite temperaturu i mutite dok ne postane gusta i kremasta masa. Sklonite s vatre, dodajte puter i promešajte. Ostavite da se prohladi do otprilike 50 °C.

Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom sa 50 g šećera u čvrst šne. U drugoj činiji umutite žumanca sa preostalih 50 g šećera dok ne postanu penasta. Umutite četvrtinu belanaca u žumanca laganim pokretima. Zatim dodajte ostatak belanaca i pažljivo ih umešajte. Na kraju spojite ovu smesu sa filom od griza i nežno promešajte.

Podmažite veliki pleh veličine oko 25x32 cm sa 230 g otopljenog putera. Razvucite 6 listova testa za savijaču na dno pleha, svaki list premazujte puterom. Posle stavite fil i poravnajte.

Presavijte ivice testa preko fila i premažite puterom. Na fil stavite još 6 listova testa, opet svaki premazujte puterom. Višak testa odsecite i sa ivica uvucite testo ka dnu pleha da lepo zatvorite.

Nožem zasecite gornji sloj testa na kocke ili trouglove do fila. Prelijte preostalim otopljenim puterom i malo vode. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 °C oko 60–75 minuta, dok testo ne postane zlatno i hrskavo. Vruću pitu polako prelijte hladnim sirupom. Ostavite da upije sirup pre služenja.

Bonus video

Grčka torta od jogurta i kora Izvor: Grčka torta od jogurta i kora