Sastojci:
Za testo:
- 12 listova za savijaču
- 230 g putera
Za fil od griza:
- 160 g griza
- 220 g šećera
- 500 g mleka
- 4 jajeta (odvojiti belanca od žumanaca)
- 30 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 500 g slatke pavlake
Za sirup:
- 325 ml vode
- 575 g šećera
- 1 velika kašika meda
- Kora od 1 limuna
- 1 štapić cimeta
- 10 kapi limunovog soka
Priprema:
Ako volite kremaste poslastice koje se tope u ustima, Galaktobureko je pravo blago grčke kuhinje koje morate probati. Ova raskošna pita sa finim griz-kremom i sirupom, složena u tanke kore i prelivena sirupom, spaja jednostavne sastojke u desert koji ostavlja bez daha.
Priprema sirupa: U manju šerpicu sipajte vodu, šećer, limunovu koru, štapić cimeta i limunov sok. Stavite na šporet da provri, pa kuvajte dok se šećer ne otopi. Sklonite s vatre, dodajte med i promešajte. Ostavite sirup da se potpuno ohladi.
Priprema fila od griza: U šerpu sipajte mleko, pavlaku i 120 g šećera. Stavite na srednju temperaturu da provri, ali ne mešajte. Kad provri, polako dodajte griz i vanilu, stalno mutite da ne zagori i da se ne stvore grudvice. Smanjite temperaturu i mutite dok ne postane gusta i kremasta masa. Sklonite s vatre, dodajte puter i promešajte. Ostavite da se prohladi do otprilike 50 °C.
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom sa 50 g šećera u čvrst šne. U drugoj činiji umutite žumanca sa preostalih 50 g šećera dok ne postanu penasta. Umutite četvrtinu belanaca u žumanca laganim pokretima. Zatim dodajte ostatak belanaca i pažljivo ih umešajte. Na kraju spojite ovu smesu sa filom od griza i nežno promešajte.
Podmažite veliki pleh veličine oko 25x32 cm sa 230 g otopljenog putera. Razvucite 6 listova testa za savijaču na dno pleha, svaki list premazujte puterom. Posle stavite fil i poravnajte.
Presavijte ivice testa preko fila i premažite puterom. Na fil stavite još 6 listova testa, opet svaki premazujte puterom. Višak testa odsecite i sa ivica uvucite testo ka dnu pleha da lepo zatvorite.
Nožem zasecite gornji sloj testa na kocke ili trouglove do fila. Prelijte preostalim otopljenim puterom i malo vode. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 °C oko 60–75 minuta, dok testo ne postane zlatno i hrskavo. Vruću pitu polako prelijte hladnim sirupom. Ostavite da upije sirup pre služenja.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije