Sastojci:

  • 6–8 paprika (bilo koje boje, po izboru; možete kombinovati i sa paradajzom)
  • 700 g paradajza (za sok)
  • 2 praziluka (ili veća glavica crnog luka)
  • 200 g bulgur pšenice
  • 3–4 krompira
  • 1–2 čena belog luka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • So i biber, po ukusu
  • Šaka seckanog peršuna
  • Nekoliko listova sveže nane
  • Malo vode

Priprema:

Ove grčke punjene paprike donose savršenu harmoniju zdravih sastojaka i lagane letnje arome. Umesto klasičnog pirinča koristi se bulgur pšenica, koja jelima daje bogatiju teksturu i blagi orašasti ukus. Idealne su za lagani ručak, posluženje na hladno ili kao deo šireg mediteranskog stola.

Savet:

Ako koristite paradajz umesto paprika, nemojte zaboraviti da im poklopce (gornji deo sa peteljkom) sačuvate i vratite na vrh pre pečenja – to će sačuvati sočnost fila.

Izdubite paprike i/ili paradajz, pažljivo uklonite seme i ostavite ih sa strane. Operite bulgur i potopite ga u toplu vodu da omekša 15–20 minuta, pa ocedite. Iseckajte praziluk i beli luk, pa propržite na pola količine maslinovog ulja dok ne omekšaju. Narendajte paradajz ili ga usitnite u blenderu, pa dodajte prženom praziluku. Dodajte bulgur, so, biber, seckani peršun i nanu. Kratko dinstajte dok se sastojci ne sjedine, pa sklonite sa vatre.

Napunite paprike pripremljenim filom i poređajte ih u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu. Oljuštite krompir, isecite ga na kolutove i poređajte oko paprika. Prelijte sve ostatkom maslinovog ulja i dodajte malo vode (do pola visine paprika). Pokrijte alu-folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, pa otkrijte i zapecite još 10–15 minuta dok povrće ne dobije lepu boju.

Uživaj u ovom mediteranskom klasiku koji prija i kao glavno jelo i kao lagani ručak!.

Bonus video

Kako se najlakše seče paprika Izvor: Kako se najlakše seče paprika